You are currently viewing Annemarie Duncan, irlandeza care a pus Târgoviștea pe harta gimnasticii

Annemarie Duncan, irlandeza care a pus Târgoviștea pe harta gimnasticii

            Îndrăgostită de farmecul și liniștea Cetății, irlandeza Annemarie Duncan s-a mutat la Târgoviște acum aproape 15 ani. La început antrenoare de carate, astăzi Annemarie face performanță cu fetele din Târgoviște. Pe lângă timpul pe care îl dedică meseriei de antrenor de gimnastică, meserie pe care o face cu pasiune și hotărâre, sportiva de origine irlandeză este și un voluntar activ la Crucea Roșie. Am scos-o puțin din sala de antrenament și-am încercat să aflăm de la ea ce e atât de special la orașul nostru încă a ales să-i fie casă și să investească emoție și pasiune în copiii cetății.

Care ați putea spune că a fost cel mai satisfăcător moment din cariera de antrenor?

Momentul cel mai frumos de până acum pentru mine, ca și antrenor, a fost la Campionatul Național de anul trecut unde două gimnaste Phoenix s-au întors cu primele medalii pentru Târgoviște. Satisfacția se trage de la faptul sala noastră nu este deloc potrivită pentru performanță și ne este foarte greu ne descurcăm la competiții. Solul competițional este 12m x 12m, iar noi lucrăm pe o suprafață de 4m x 10m, iar la paralele fetele ating tavanul cu picioarele, acesta fiind prea jos. Bineînțeles , atunci când mergem la compețiții, nu putem avea pretenții prea mari. Rezultatele de la acel concurs au arătat potențialul gimnastelor din Târgoviște și a fost un moment de mândrie pentru noi, antrenorii.

Ce planuri profesionale aveți pentru 2022? Vă antrenați pentru o competiție anume?

 Anul 2022 fi o provocare imensă pentru noi. Toate cerințele competiționale s-au schimbat, precum și sistemul competițional. Schimbările acestea ne afectează în mod special pe noi deoarece, din nou, sala ne ține pe loc. Nivelul fetelor mai mari a depășit condițiile sălii, dar ele își doresc rămână în Târgoviște și se antreneze în continuare cu noi, în loc se mute la un alt club din țară.

Târgoviște nu e tocmai un oraș mare și este subestimat de mulți oameni. Cum de ați ales să veniți în Târgoviște și să încercați să faceți performanță cu copiii de aici?

Am ajuns în Romania ca sportivă, fiind practicantă de Karate. Târgoviște, pur și simplu, a fost orașul în care am stat când am ajuns aici și m-am îndrăgostit repede de el. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care am decis fac o sală de gimnastică aici. Din câte știam, Târgoviște nu avusese niciodată un club de gimnastică destinat performanței și am zis este păcat nu aibă copiii din zona asta șansa practice acest sport minunat.

Unde și cum vă pot găsi părinții care doresc să își înscrie copiii la antrenamente?

La sala de gimnastică Phoenix. Practicam atât gimnastică artistică de performanță, cât și gimnastică artistică recreativă. Gimnastica recreativă nu este un concept foarte dezvoltat în Romania, sala noastră fiind printre puținele din țară care primește copii în regim recreativ. Sala se află la ieșirea din oraș, spre Priseaca, iar grupele recreative sunt împărțite în preșcolari (4-6 ani) și începători (7-14 ani). Apoi, în funcție de progresul copilului, există posibilitatea fie promovat la grupele recreative mai avansate. Pentru grupele de performanță copiii trebuie fie testați pentru a vedea dacă au aptitudinile necesare pentru gimnastica de performanță. Există o perioadă de așteptare pentru un loc la grupele recreative, dar pentru înscrieri părinții trebuie sune la numărul 0724 187 848.

Cum ați ajuns voluntar la Crucea Roșie?

Înainte ajung în Romania am lucrat ca voluntar la Crucea Roșie Irlandeză timp de 8 ani. Dorul a fost mare după ce am plecat și așa m-am hotărât alătur Crucii Roșii Române. Sunt voluntar acolo din 2014 și am participat la multe activități de atunci. Sunt și instructor de prim ajutor ceea ce înseamnă plec la diferite școli și firme pentru a ține cursuri de prim ajutor cu angajații sau cadrele didactice.

 

Annemarie se dedică muncii sale, pasiunii și copiilor și exploatează tot ce are pentru a încuraja târgoviștenii să viseze la performanță. Puternică, hotărâtă și dedicată, Annemarie poate molipsi pe oricine cu dragostea ei pentru gimnastică, pentru oameni și pentru Târgoviște.

Distribuie: