Vorbim de problema porcilor la propriu, nu numai la figurat! Pe la 1900, dincolo de farmecul urbei care trecea într-un nou veac, existau și multe probleme practice. Despre una dintre acestea se vorbește într-un articol publicat de turnul-cetății.ro și anume prezența, în număr mare, a porcilor pe străzile orașului. Mulți dintre târgovișteni își lăsau animalele libere, care scurmau și făceau mizerie peste tot. De aceea s-a ajuns la aprobarea unui regulament de stârpire a acestora.
„Porcii ce se vor găsi liberi pe strade se vor omorî sau se vor lua de oameni autorisați de Comună și se va închide la oborele înființate pentru acest scopu”. Proprietarul porcilor primea amendă și era obligat totodată la plata cheltuielilor necesare întreținerii animalului, stabilindu-se trei lei pe zi pentru un porc pe timp de iarnă și doi lei pe timp de vară. Comitetul comunal aprobă acest regulament invocând „interesul ce se pune de consiliu pentru a ajunge odată la stârpirea acestor soi de animale care aduce cel mai întristător aspect în gradul de civilizație”.
Dar, întotdeauna e greu cu civilizația! Situația era mai complicată, mai ale că poliția vremii nu avea suficient personal ca să poată delega agenți care să se ocupe cu capturarea animalelor. Așa că regulamentul nu a putut fi pus în aplicare, iar porcii s-au bucurat în continuare de libertate. Până în 1883 când serviciul a fost delegat printr-un contract de antrepriză. Cine, când și cum putea prinde porcii citiți AICI