Sunt tot mai puțini oameni care prețuiesc cu adevărat cultura și tradițiile românești, iar Constantin Gângă sau Costi, așa cum îl știe toată lumea, a pus dansul popular la loc de cinste și-a făcut de-o potrivă, adulți și copii, să tresară la auzul muzicii tradiționale. Povestea pasiunii lui Costi a început încă din vremea copilăriei. Bunica sa, membru al unui ansamblu de dansuri populare, i-a clădit dragostea pentru joc. „Eram fascinat de poveștile ei. De evenimentele la care mergea, de nunțile tradiționale de atunci, de hora din sat.” A durat ceva însă până să se apuce serios de treabă.
La 12 ani a învățat primii pași de dans de la instructorul Marian Grigore, dar n-a luat parte la lecțiile organizate pentru prea multă vreme, căci trebuia să se concentreze pe Examenul de Capacitate. După ce a fost admis la un liceu, la matematică-informatică, Costi și-a reluat lecțiile de dans, de această dată sub îndrumarea Gabrielei Chivulescu. La scurt timp a fost remarcat și preluat de domnul Văduva pentru a studia la Școala Populară de Arte și, timp de 15 ani, a făcut parte din ansamblul Fir de dor sub coordonarea domnului Alexandru Pârvulescu. A călătorit prin multe țări alături de colegii din ansamblu și-a acumulat experiențe demne de lăsat moștenire. Aveau turnee, cu orchestră și spectacole mari și, deși munceau mult și abia dacă apucau să vadă ceva din țara în care aveau reprezentații, Costi spune că atunci aveau mult mai mult farmec aceste evenimente. A muncit mult și a dansat mereu cu suflet, dar n-a crezut multă vreme despre el c-ar putea fi capabil să ducă mai departe astfel de tradiții.
În 2018 a rămas complet surprins atunci când preotul din Glodeni i-a propus să-i învețe să danseze pe copiii din localitate. N-a avut încrederea și curajul de a accepta repede această ofertă. Doar după câteva luni a fost de acord și a ajuns să aibă primele 3 grupe de copii pe care să-i învețe dansul tradițional. Așa a început povestea de instructor. La scurt timp, la îndemnul aceluiași preot, a format o grupă de elevi și la Pucioasa, iar prietenii l-au încurajat să înceapă cursuri și cu târgoviștenii, aici având și astăzi o grupă de adulți. Pandemia n-a trecut neobservată nici pe lângă Costi, căci a renunțat la Fir de dor, dar și la grupele de copii de la Glodeni și Pucioasa. În scurt timp a fost contactat de primarul din Nucet. Așa a început să lucreze cu micuții de acolo. Cu sprijinul doamnei prima le-a făcut copiiilor costume tradiționale similare și-a putut să le ofere celor mici experiențe neprețuite. Când vechiul loc de muncă nu-i mai permitea să le acorde copiiilor atenția de care aveau nevoie, a renunțat la el, iar astăzi este bibliotecarul din Brănești, loc unde astăzi are alți copii pe care-i instruiește.
Se străduiește să îi ducă pe copii în cât mai multe locuri și la cât mai multe competiții. Îi pune pe ei pe primul loc și înțelege responsabilitatea pe care o are față de ei. Dansul și copiii l-au făcut să-și depășească propriile obstacole și speră ca într-o bună zi să primească ajutorul necesar măcar pentru a putea să-și îmbrace elevii în costume populare noi. Pentru el nu vrea prea multe, însă vorbește despre meseria lui cu atâta drag încât ar putea molipsi pe oricine. Nici nu-i trece prin minte să renunțe la dans, deși de mâhnește atunci când nu le poate oferi celor mici experiența pe care el a avut-o în Ansamblul Fir de Dor.
Redactor Claudia F. BADEA