În anul 1892 şcolile de cavalerie din Craiova şi Bucureşti sunt mutate la Târgovişte, unde se înfiinţează „Şcoala Superioară de Cavalerie”, primul comandant fiind lt. Col. Remus Boteanu. Aceasta a fost o formă academică de învăţământ militar, pentru care între 1895-1898 se construieşte şi un pavilion administrativ undeva în apropierea pieţei centrale a oraşului, consfinţit prin Înaltul Decret nr. 2496 din 13 iulie 1898.
Urmarea firească a fost un act de concesiune din 29.01.1899, prin care Dimitrie Athanasiu, primarul oraşului Târgovişte, şi maiorul D. Drăgotescu, delegat al Ministerului de Război, pun la dispoziţia „Administraţiei Războiului” o suprafaţă de 102 hectare şi 8198 metri pătraţi „situată în partea de sus a oraşului” pentru noi construcţii ale Şcolii de Cavalerie şi realizarea unui unui câmp de instrucţie şi alergări.
În ziua de 20 octombrie 1907, la Târgovişte, în apropierea gării oraşului, s-a pus piatra fundamentală la un nou local pentru Şcoala de Cavalerie. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa A.S. Regale Principele Ferdinand, comandant al Corpului 2 Armată şi Inspector general al Cavaleriei, a Ministrului de război, general Averescu, a Prefectului judeţului Dâmboviţa, C. Dimitriu şi a tuturor autorităţilor militare şi civile din garnizoana Târgovişte.
Şcoala Superioară de Cavalerie Regele Ferdinand I din Târgovişte (1892-1948)
Printre cei care calcă pragul școlii se numără și una dintre cele mai controversate personalități ale istoriei României. Viitorul Mareșal Ion Antonescu, ale cărui aptitudini militare sunt greu de contestat, a fost instruit la Școala de Cavalerie din Târgoviște.