Fiul Ginei și a lui Cristi Gușatu, muzicanți cunoscuți în Dâmbovița și nu numai, a dus tradiția familiei la nivelul următor. „Am făcut ce ei nu au avut posibilitate, am încercat să mă formez, să învăț cât mai multe, să acumulez cât mai multe din muzica comercială și din muzica clasică”, spune Dan Gușatu, absolvent de liceu și facultate de muzică, cu master în Muzică instrumentală.
Cântă de la 7 ani, când îi uimea pe colegii tatălui său cu talentul lui. „Băiatul tău o să ajungă mare instrumentist”, își amintește târgovișteanul în vârstă de 40 de ani că spuneau ei atunci și așa a fost. Cântă la clarinet, saxofon, fluier și instrumente tradiționale, în care are și specialitate și în prezent este solist instrumentist la Teatrul Alexandru Davila din Pitești.
„Lângă tatăl meu m-am format și eu. Sunt recunoscător că am avut baza de pornire și că am avut de la cine să fur meserie. Am crescut între muzicanți, instrumentiștii de atunci și am încercat să învăț de la fiecare. Am făcut tot posibilul să mă ridic la standardul care se impune, să nu-mi fac părinții de râs. Și le mulțumesc, cu acestă ocazi,e tutoror profesorilor care, de-a lungul timpului, au avut încredere în mine.”
Iubește clarinetul pentru tonul lui curat, abordează toate genurile muzicale și deși tintește pe viitor un loc într-o filarmonică, se regăsește cel mai mult în muzica comercială, muzica de petrecere, cu care a pornit de mic.
Experiența sa practică și didactică, la catedră, îl face să vină cu un sfat prețios pentru tânăra generație de instrumentiști. „Sfatul meu este să studieze foarte bine gamele, arpegiile, bucătăria instrumentului, ca să zic așa. Atunci când cunoști bine instrumentul, atunci poți să transmiți, să-l exploatezi la maxim. Și eu mai am foarte multe de învățat în continuare, dar cu muncă și perseverență voi reuși”, spune Dan Gușatu, pentru care cea mai mare reușită consideră că este educația, formarea primită. „Este cea mai importantă pentru mine pentru că a necesitat sacrificii și îmi da un avantaj în fața altor instrumentiști.”