Radu Dragoș are 24 ani, este student la Facultatea de Alimentație și Turism – Inginere și Management în Alimentația Publică și Agroturism, din cadrul Universității Transilvania din Brașov, iar luna trecută a avut ocazia să coordoneze câțiva colegi la concursul GastroPan 2023, secțiunea adresată studenților la profile de alimentație și turism.
Propunerea a venit din partea unei lady chef care l-a remarcat la orele de laborator. „În anul IV am avut un curs de Inginerie Gastronomică și am avut ocazia să lucrez cu lady chef Cornelia Ghișoi. Dânsa mi-a propus să particip la acest concurs și să fiu căpitanul echipei. Mi-a spus că pot să-mi aleg echipa dintre colegi”, povestește tânărul.
Cu pricepere și inspirație, tinerii au câștigat prin prepararea pentru expoziția GastroPan a 3 feluri principale din pește, 3 sosuri, 3 garnituri, o salată și un desert românesc reinterpretat – o pastă de colivă într-o sferă. Dar Dragoș consideră că rezultatul nu ar fi fost posibil fără îndrumarea lui lady chef Cornelia Ghișoi și este recunoscător pentru această experiență. „Este primul concurs la care particip. Gastronomia a început să mă pasioneze în liceu și îmi doresc cât mai multă experiență practică și țintesc un post de chef la un hotel sau restaurant de 4 stele”, spune Dragoș, absolvent al Liceului Teoretic „Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște.
Dacă vă întrebați ce-i place unui viitor chef să gătească, răspunsul este simplu: „rețete banale, dar reinterpretate în stil propriu”. Dacă vă întrebați ce-i place unui viitor chef să mănânce, răspunsul o să vă surprindă plăcut: „Abia aștept să ajung acasă, să mănânc mâncare făcută de mama. La cămin, mi se face dor de stilul ei de a găti. Spune că am întrecut-o, dar sunt anumite mâncăruri care nu-mi ies la fel de bune ca ale ei”, ne-a mărturisit tânărul de origine din Bucșani.
Oana Berliba-Soare