Această revistă și oamenii care ne citesc săptămână de săptămână sunt dovada că lucrurile frumoase ce țin de istoria și cultura noastră sunt încă apreciate de oameni. Asta am descoperit și în discuțiile cu doamna coregraf și bibliotecar Viluța Dimache – oamenii vin către activitățile cultural-educative dacă cineva îi cheamă.
Pasionată încă din copilărie de dansurile populare, Viluța Dimache a trecut și pe la Școala Populară de Arte din Târgoviște, prin ansamblul domnului Văduva și și-a primit atestatul de coregraf de dansuri populare chiar de la maestrul Mărin Barbu. Mii de copii au trecut pe la orele sale de dans și pe toți i-a învățat despre tradițiile românești și i-a îndemnat să poarte cu mândrie straiele populare. A devenit Director al Căminului Cultural de la Gura Ocniței și s-a ocupat de ansamblul copiilor de acolo.
În 2018, primarul comunei Bucșani de la acea vreme i-a propus să devină bibliotecar al comunei și, de atunci, întreaga comunitate locală s-a strâns în jurul ei. Se ocupă voluntar și la Bucșani de ansamblul de dansuri populare, dar se ocupă și de copiii de la Ocnița și chiar a pus pe picioare în Ansamblu la Dragodana. A reușit să antreneze comunitatea locală în tot soiul de activități și, cu sprijinul primăriei Bucșani, dar ș al Centrului Județean de Cultură, a reușit să organizeze la Bucșani și o primă ediției a unui Festival de dansuri populare și de interpretare la care au luat parte ansambluri din 22 de județe.
Când a ajuns la Biblioteca din Bucșani a găsit o cameră cu pereți albi și plină de teancuri de cărți prăfuite. A casat circa 3 000 de cărți rămase din perioada sovietică, o curățat cu grijă fiecare volum și l-a așezat pe raft și a transformat acea încăpere într-un loc primitor care a intrat rapid în sufletul comunității. Organizează acolo evenimente culturale și educative cu cei mici, a organizat Târguri în scop caritabil și chiar lansări de carte. Copii o îndrăgesc atât de mult încât, după ore, îi trec pragul doar ca să-i povestească ce-au făcut la școală sau vin să-și facă temele alături de ea, mai ales că, cu sprijinul administrației locale, le poate pune la dispoziție patru calculatoare și două imprimante.
Deși este absolventă a Facultății de Litere, nu-și dorește să devină profesor pentru că îi place libertatea cu care poate acum să educe comunitatea. Crede foarte mult în oameni și-n dorința lor de a se implica activ în viața culturală, se simte norocoasă să dea de o comunitate dornică, așa cum este cea de la Bucșani și i-ar plăcea tare mult să îmbătrânească în bibliotecă, dar până atunci vrea să organizeze cât mai multe activități pentru cei mari și cei mici.