Mihaela Mirela Doncioiu este contabil, dar nu profesia o face să nu piardă șirul la mărgele, ci pasiunea pentru tradiție dobândită în copilărie de la bunicile, mătusa și mama sa. Bunicile țeseau la război, mătușa lucra la împletituri de răchită, mama – cu andrele și croșetă. „Am avut o copilărie extraordinar de frumoasă și îmi aduc aminte că stăteam lângă bunicile mele, băgam ițele, am tras chiar la război cât îmi permitea înălțimea. Sunt o iubitoare de tradiție și cred că podoabele ne-au reprezentat și ne reprezită în continuare”, spune Mihaela, în vârstă de 40 de ani, de origine din Pucioasa.
Crede că are arta meștesugului podoabei în ADN, dar nu a valorificat-o decât târziu, începând de acum 8-9 ani. A învățat să lucreze singură cu războiul de țesut mărgele și în tehnica nodurilor, privind tutoriale, din cărți sau de la apropiați/persoane pe care le-a întâlnit pe drumul său. Dedică pasiunii sale câteva ore zilnic, realizarea podoabelor necesitând, în funcție de tehnicile folosite și complexitatea lucrării, de la o oră jumătate până la 10 ore. Lucrează și cu mărgele, și cu noduri de ață în memoria bunicilor sale dragi și își dorește să transmită ceea ce știe, drept pentru care susține și ateliere gratuite pentru doritori. „Vreau să aduc un omagiu bunicilor mele care au muncit cu tot dragul și au făcut multe lucruri frumoase și îmi doresc foarte mult să dau mai departe ceea ce știu. Simt că dacă nu scoatem această artă la suprafață, ușor-ușor se pierde”, crede târgovișteanca ce se numără printre puținii dâmbovițeni care păstrează cu sfințenie tradiția și reușesc să practice meșteșugul pe care îl iubesc din toată inima.
Sâmbătă, 26 august, o puteți găsi în Parcul Chindia , unde va susține pe parcursul zilei un atelier gratuit pentru copii și adulți, într-un cort special amenajat, ce va fi amplasat în apropierea locului de joacă pentru copii, ferit de soare. O găsiți și la târguri, unde își prezintă podoabele lucrate cu suflet. „Când faci o podoabă nu pui numai muncă, ci și suflet și o dai mai departe cu emoții și trăiri în ea. Este o artă”, spune atât de grăitor Mihaela Doncioiu.
Oana Berliba-Soare