You are currently viewing Copiii Cetății poartă nume care nu le trădează rădăcinile. Mai aleg târgoviștenii nume tradiționale pentru copiii lor?

Copiii Cetății poartă nume care nu le trădează rădăcinile. Mai aleg târgoviștenii nume tradiționale pentru copiii lor?

       Chiar dacă este ales la întâmplare, se spune că sub semnul lui ne stă destinul și că viața noastră se leagă de numele pe care-l purtăm. Există o tendință generală de a ne boteza copiii cu nume tot mai speciale și spectaculoase. În vreme ce copiii noștri nu mai poartă nume care să le trădeze clar originea, cultura noastră se contopește ușor în cea globală.

Deși Maria a devenit Maya, Medeea ori Miriam, Alexandra a devenit Alessia, iar Marian a devenit Mathias, târgoviștenii și-au păstrat totuși o bună parte din cultură, din lucrurile care să ne reprezinte. Pe lângă faptul că mulți copii ai Cetății poartă numele Evangheliștilor Luca și Matei, o majoritate covârșitoare a primit nume cu inspirație religioasă, inspirate de Apostoli, Arhangheli sau alte personaje biblice. Mihail, Petru, Eva, David sau Gabriel sunt doar câteva dintre numele sfinte pe care târgoviștenii le poartă. De fapt, chiar dacă cei mici primesc un prenume dintr-o altă cultură, târgoviștenii le dau celor mici și-un nume de sfânt. Maria și Andrei rămân cele mai răspândite prenume. Printre numele cu inspirație străină tot mai populare printre târgovișteni sunt Thomas, Kevin, Sofia, Ayan și Ariana.

Faptul că oamenii Cetății le dau încă celor mici nume sfinte, nume cu însemnătate pentru cultura noastră, însemnă că între zidurile Cetății tradiția și religia stau la loc de cinste.



Distribuie: