You are currently viewing Damian Badea și Victor Petrovici – aur și bronz pentru România la Mondialele de Radio Orientare

Damian Badea și Victor Petrovici – aur și bronz pentru România la Mondialele de Radio Orientare

Pasiunea aduce rezultate de vârf și în sporturile mai puțin promovate, cum este radio orientarea, la care Târgoviștea are campioni naționali absoluți, campioni europeni și mondiali de zeci de ani, pregătiți de antrenorul Pavel Babeu, care a instruit generații întregi de elevi.

Pentru cei care nu cunosc, în radio orientarea concurentul alearga pe un teren necunoscut, cu scopul de a găsi în cel mai scurt timp, un număr de posturi(emițătoare) ascunse, folosind un receptor directiv. Poate pare o joacă, dar este un sport care necesită o pregătire fizică bună și o minte ageră. Iar pe lista rezultatelor aduse de Târgoviște pentru România se adaugă recent noi medalii la Campionatele Mondiale de Tineret la Radio Orientare de la Városlőd – Ungaria, unde doi dintre sportivii târgovișteni formați de către Palatul Copiilor Târgoviște și legitimați la CSM Târgoviște au reușit rezultate foarte bune. În competiție au participat circa 100 de sportivi din 11 țări: China, Croația, Ungaria, SUA, Slovenia, Polonia, Ukaina, Slovacia, Cehia, Moldova și România. La categoria M14 Damian Badea a reușit sa obțină locul 2 în proba de 144MHz și să iasă Campion Mondial la proba de Sprint. De asemenea, în echipă cu David Raducan (sportiv de la Târgiu Jiu) a obținut de două ori locul 1 pentru probele de 144MHz și 3,5MHz. Echipa formata din Victor Petrovici, sporitv târgoviștean, Motescu Eduard și Cirstoiu Radu (sportivi de la Târgu Jiu) a obținut de două ori locul 3 pentru probele de 144MHz și 3,5MHz.

„Trebuie să alergi ca un atlet și să gândești ca un șahist”

Damian Badea are 14 ani și practică radio orientarea sportivă de la 6 ani și jumătate. „A fost destul de dificil la început pentru că era greu de înțeles la vârsta aceea, iar când mă vedeam singur prin pădure mă mai speriam. Dar mi-a plăcut că ieșeam în natură și că lucram cu receptorul”, își amintește Damian, care a înțeles mai târziu, ca și colegii săi, că în acest sport pădurea este o zonă controlată și sigură.

El a practicat de asemenea șah la nivel de performanță. A adunat multe premii și medalii la radio orientare de-a lungul anilor, spunând că șahul l-a ajutat cu siguranță în radio orientare, pentru care se pregătește și fizic suplimentar. „În acest sport trebuie să alergi ca un atlet și să gândești ca un șahist” spune adolescentul, de asemenea un elev de top, finalizând clasa a VII-a cu media 9,96. „Am găsit o balanță între pasiune și școală, îmi organizez timpul foarte bine”, ne împărtășește el secretul reușitei. Are de asemenea un mesaj pentru copii: “Îi încurajez să vină la radio orientare pentru că își fac mulți prieteni, iar ieșirile în natură fac bine fizic și mental – îi ajută să lase telefonul pentru că este mult de gândit pe un traseu de radio-orientare”. 2023 a fost un an bun pentru el, reușind titlul de campion național absolut (câștigător la toate probele) și cele 3 medalii de campion mondial.

„În acest sport trebuie să fii 3 în 1: radio-amator, alergător și orientarist”

Victor Petrovici are 16 ani și a fost atras de radio orientare tocmai pentru că nu este un sport prea vizibil, deși el iese în evidență, la competițiile naționale reușind să învingă chiar și seniori.

Este de asemenea campion național absolut în 2023 la categoria sa și crede că, pe lângă pregătirea fizică și antrenarea minții, perseverența este cheia reușitei în radio orientare. „În acest sport trebuie să fii 3 în 1: radio-amator, alergător și orientarist”, consideră el. Mai are medalii obținute la campionatele mondiale și spune că pentru a ajunge la performanță trebuie pregătire continuă. Acest sport l-a dus în diverse locuri și țară și străinătate, fascinat să descopere mereu zone noi.

Cei doi sunt pregătiți de Pavel Babeu, un antrenor dedicat, cu 47 de ani experiență, multe medalii proprii și mulți elevi cu rezultate la nivel național și internațional.

Oana Berliba-Soare

Distribuie: