You are currently viewing ECOINFORMAȚIA: Reciclarea hârtiei. Ce se poate și ce nu se poate recicla

ECOINFORMAȚIA: Reciclarea hârtiei. Ce se poate și ce nu se poate recicla

În cadrul proiectului de colectare selectivă a deșeurilor în județul Dâmbovița, toți locuitorii județului trebuie să colecteze selective. Colectarea selectivă impune ca punctele de precolectare din mediul urban și rural, zonele de blocuri, să fie dotate cu recipienți pentru colectarea deșeurilor de plastic și metal și pentru deșeurile de hârtie.  În eurocontainerele negre se vor depozita deșeurile menajere, fracția umedă.

Pentru zona de case, atât în mediul urban, cât și în cel rural, fiecare gospodărie va primi o pubelă de 120 l pentru deșeurile menajere și, lunar, 2 saci albaștri pentru hârtie și carton și 2 saci galbeni pentru plastic și metal, asigurați de operatorul de salubritate SUPERCOM.

Dar, cum colectăm deșeurile de hârtie.  În primul rând, hârtia colectată trebuie să fie curată, necontaminată de resturi de mâncare, băuturi, ulei, vopseluri, fără părți metalice sau de plastic, cum ar fi: capse, cleme, scotch, folia de plastic de la plicuri. Se colectează pentru reciclare: cărți, caiete, hârtie de birou, hârtie de birou tocată, reviste, ziare, cataloage și broșuri, plicuri (fără inserții de plastic), pungile de hârtie neplastifiate, hârtia maro (kraft).

Cutiile de lapte și sucuri se reciclează separat, în coșul pentru plastic (recipiente Tetra Pak). Nu se pot recicla ca deșeu de hârtie, pahare de carton, hârtie cerată de împachetat, hârtie plastifiată sau hârtie lucioasă pentru ambalat.

Este important de știut că o tonă de hârtie reciclată poate economisi 17 arbori maturi, 350 de kilograme de calcar, 125 kilograme de sulf, 227.000 litri de apă, 25 m3 spațiu în groapa de gunoi și 225 kilowați-oră.

 

Distribuie: