You are currently viewing Misterele Târgoviștei: Balena cu coroniță din vârful turnului primăriei

Misterele Târgoviștei: Balena cu coroniță din vârful turnului primăriei

Primăria Târgoviște împreună cu fostul sediu al prefecturii, unde funcționează acum Muzeul de Artă județean, sunt opera arhitectului și antreprenorului italian Giovanni Baldassare Vignossa  și a artistului decorator Giovanni Battista del Basso. Aceștia au făcut parte din cel de-al „doilea val” de constructori, arhitecți și artiști italieni activi în țară, care au contribuit în mare măsură la arhitectura Târgoviștei, dar și a României.

Primăria Târgoviște contracta în 1896 un împrumut substanțial pentru ridicarea mai multor construcții administrative printre care și localul primăriei. Construcția propriu zisă a fost gata un an mai târziu, iar în 1898 au fost realizate lucrările de zugrăvire și pictare a pereților și plafoanelor.

Clădirea cu farmecul ei Beaux Arts rămâne una din cele mai frumoase construcții din municipiu, punct de atracție atât pentru târgovișteni, cât și pentru turiști.

Un foarte curios element în cadrul bogatei panoplii decorative a clădirii este tema rozei vânturilor. Acest  detaliu arhitectural ornamental este rar folosit în România, dar dintr-un oarecare motiv a fost instalat pe vârful turnului primăriei. Și mai curios este ca roza vânturilor târgovișteană este reprezentată de o balenă cu o coroană pe cap, deși municipiul este la sute de km de mare și la mii de oceane. La fel ca și alte asemenea detalii neobișnuite de pe clădirile realizate în acea perioadă este posibil că roza vânturilor să fi fost instalată de italieni, în amintirea țării de origine. Roza vânturilor a fost folosită prima dată de republicile maritime de pe coastele Italiei și Dalmației. Ne place să credem că cel care a ales balena pentru acest simbol a făcut-o ținând cont că acest mamifer este asociat cu măreția, comunicarea, protecția, recunoștința și înțelepciunea. Deși, să privim și în sus!

Distribuie: