Pe 17 mai 1968, Târgoviștea primea vizita istorică a generalului Charles de Gaulle, însoțit de Nicolae Ceaușescu. Este o parte a vizitei pe care generalul o facea în România, eveniment extreme de important pentru regimul Ceaușescu, marcând debutul întâlnirilor sale cu mari personalităţi. De Gaulle l-a decorat pe Nicolea Ceaușescu cu Marea Cruce a Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie a statului francez. Pentru de Gaulle a fost ultima călătorie de purtător al simbolurilor Franţei. Studenţii baricadeseră Cartierul Latin iar contestaţiile tinerei generaţii răbufniseră în marile citadele universitare.
Un episod mai puțin cunoscut al acestei vizite în Cetatea de Scaun este relatat de către Mihai Alexandru Constantin, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, participant la eveniment. Pentru a-l impresiona pe oaspete, mai marii Târgoviștei de la acea vreme au luat o decizie copilărească, de pură propagandă, în stilul epocii.
“Organizatorii locali au propus ca la vizitarea Cetății și a Curții Domnești, din Turnul Chindiei, să fie lansați 1000 de porumbei albi ca simbol a prieteniei și păcii. Nelu Mihăilescu, tehnicianul radiolog din Cartierul Latin, care-și cumpărase casă cu o curte mare lângă Poșta veche a participat cu câteva sute de porumbei albi. Ceilalți columbofili cu restul.
Porumbeii de alte culori au fost vopsiți.
Curtea Domnească și străzile din jur erau plini de oameni care ovaționau. Columbofilii au lansat porumbeii când li s-a dat semnalul. Sute de porumbei s-au înălțat spre cer. Cei vopsiți, cu penele lipite de vopsea, au căzut că niște ghiulele lovindu-se de lespezile de piatră ale cetății. A fost un amănunt tragic trecut cu vederea. Primăria a despăgubit columbofilii cu saci de grâu.” povestește Mihai Alexandru Constantin, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, în cartea „Amintiri din cartierul Latin”. Este cu siguranță un incident peste care propaganda comunistă l-a trecut la “pierderi colaterale”.