You are currently viewing Secretele astronavigației, la Muzeul de Istorie. Cum se orientau călătorii cu sute de ani înainte de GPS!

Secretele astronavigației, la Muzeul de Istorie. Cum se orientau călătorii cu sute de ani înainte de GPS!

Muzeul târgoviștean găzduiește luna aceasta o expoziție inedită – „Orientarea după stele. De la Gnomon și Astrolab la Sextant”, care prezintă lumea fascinantă a navigației.

Expoziția conține instrumente din dotarea navelor, în special instrumente de navigație, dar și hărți cu bolta cerească pentru identificarea celor 57 de stele folosite în navigația astronomică. Sunt prezente replici ale unor instrumente de astronavigație confecționate de curatorul expoziției, comandor Vasile Chirilă (clepsidra, cadranul solar, cadranul stelar, gnomonul, astrolabul, kamalul, quadrantulnautic, quadrantul pentru observații solare, quadrantul semicruce, quadrantul arcului încrucișat, cross stafful, back stafful), dar și instrumente de astronavigație moderne (sextantul și octantul, navisfera, planisfera, instrumente de lucru pe hartă), instrumente de măsurare a timpului, instrumente pentru măsurarea direcțiilor pe mare, instrumente de meteorologie.

Expoziția face parte din programul Festivalului Național de Astronomie pentru Tineret, organizat de Societatea Astronomică Română de Meteori și finanțat de Consiliul Județean Dâmbovița și Primăria Municipiului Târgoviște.

Distribuie: