You are currently viewing Tu știi cine și cum a inițiat sărbătorirea Zilei Orașului Târgoviște?

Tu știi cine și cum a inițiat sărbătorirea Zilei Orașului Târgoviște?

Zilele Cetății au trecut, cu fast, cu personalități, cu vedete, cu evenimente și artificii. Puțini sunt cei care cunosc fapul că sărbătorirea Zilei Orașului în data de 8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului a fost inițiată de Lăzărică Petrescu, primarul Târgoviștei în timpul celui de Al doilea Război Mondial, între anii 1941-1944.

Lăzărică Petrescu a fost un primar corect și cu viziune, reușind să facă din Târgoviște o localitate modernă, cu parcuri și bulevarde asfaltate, cu o rețea extinsă de canalizare. S-a îngrijit și de partea culturală, reabilitând biserici și monumente și susținând necesitatea unui muzeu. El a fost cel care a inițiat și sărbătorirea Zilei Orașului pe 8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului), sărbătoare care de atunci se ține în fiecare an, după cum aflăm din informațiile Enciclopediei Târgoviștei.

Cu ocazia sfințirii Zilei Orașului s-a sfințit și Stema Orașului, concepută de pictorul Vasile Blendea, pe care primarul Lăzărică Petrescu l-a cooptat și în alte proiecte. Slujba de sfințire s-a ținut la Biserica Albă, pomenindu-i pe toți județii, pârgarii și primarii care, la timpul lor, au condus destinele Târgoviștei. Scutul heraldic al Stemei Orașului, conceput de pictorul Vasile Blendea, se regăsește și în stema actuală a municipiului Târgoviște, principalele elemente din acest scut heraldic regăsindu-se chiar și în stema Târgoviștei din timpul comunismului.

Sursa foto: Targoviștea restaurată

Distribuie: