You are currently viewing Arsenalul Armatei din Târgovişte – istoria fonderiei înființată de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza

Arsenalul Armatei din Târgovişte – istoria fonderiei înființată de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza

Arsenalul Armatei din Târgovişte a fost o întreprindere a Armatei Române numită iniţial Fonderia Armatei din Principatele Unite (fonderie, adică turnătorie în termenii epocii) înfiinţată printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza din 4 august 1864. Piatra de temelie se pune pe 2 august 1865, în prezența prefectului (Dimitrie Florescu), a primarului (Gheorghe Ludescu), a consilierilor și a multor târgovișteni.

Abdicarea lui Cuza (10-11 februarie 1866) determină trecerea lucrărilor în stare de conservare (sub paza gărzilor ostășești) până în anul 1868. În martie 1872, Generalul Florescu, inițiatorul proiectului din 1864, ministru de război în funcție, cere fonduri pentru continuarea lucrărilor la Fonderiei din Târgoviște. În septembrie 1872, Fonderia a fost reorganizată şi echipată cu utilaje necesare producţiei tunurilor şi afeturilor, având ca director pe maiorul Cristodorescu, este inaugurată în prezența Statului Major (condus de regele Carol I).

La 18 decembrie 1876, prin decret al regelui Carol I, Fonderia este transformată în Arsenal de depozit cu ateliere de armurărie care va funcționa ca sucursală a Arsenalului Central de la București.

Războiul de Independență și cele două Războaie Mondiale amplifică importanța Arsenalului. Se construiesc clădiri pentru ostași, utilaje, cai, instruirea ostașilor, prizonieri, pompieri, răniți, pregătirea meseriașilor. Municipalitatea continuă exproprierile și cedează noi terenuri din propriul fond imobiliar, se extinde rețeaua de alimentare cu apă, iar Arsenalul se dezvoltă ajungând la 3000 de muncitori.

În anul 1919, în cadrul Arsenalului Armatei de la Târgovişte, a funcţionat prima unitate de tancuri din centrul şi sud-estul Europei, înfiinţată printr-un decret al regelui Ferdinand I.

În august 1945, Arsenalul trece la Direcția atelierelor CFR, iar în 1949 este preluat de Ministerul Industriei Grele și transformat în Uzina de Utilaj Petrolier Târgovişte (UPET) care, care în timp a devenit sufletul și mândria orașului și a târgoviștenilor.

În anii ’80 pe terenul fostului arsenal se construiesc blocurile de vis-a-vis de Mitropolie.

După 1989, au început să tot apară spații comerciale pe terenul uzinei UPET, activitatea industrială reducându-se foarte mult. În 2001 un cetățean rus cumpără UPET, iar în 2007 Comisia Națională a Monumentelor Istorice, la solicitarea proprietarului de atunci (SC Lencer Invester SRL) aprobă radierea unor hale vechi din lista monumentelor istorice, acestea fiind demolate. În mai 2008, halele istorice de pe vremea lui Cuza (monumente istorice înregistrate în lista monumentelor istorice din anul 2015 la pozițiile 476-478 cu codurile LMI: DB-II-m-B-17182.01; DB-II-m-B-17182.02 și DB-II-m-B-17182.03) sunt deteriorate în urma unui incendiu izbucnit aici. În 2017 Direcția Județeană pentru Cultură a cerut proprietarului să conserve halele istorice sau, cel puțin, să le asigure paza. Matrix Dynamics SA, proprietarul din ultimii 14 ani al zonei fostei uzine UPET, tot încearcă să-și valorifice prin orice mijloace terenul, în detrimentul de istoriei acestui loc scump târgoviștenilor.

Halele fostului Arsenal al Armatei din Târgoviște – Foto Charlie Black, 8 aprilie 2021.

 

Text și foto: Târgoviștea Restaurată

Asociația “Târgoviștea Restaurată” a fost fondată la finele anului 2021 de câțiva târgovișteni atașați de valorile patrimoniale ale acestui oraș. Printre membrii săi se află istorici, arhitecți, jurnaliști, scriitori, medici, ingineri, cetățeni cu diferite profesii, unii dintre ei proprietari de clădiri monument istoric, dornici să contribuie la salvarea și promovarea patrimoniului cultural național imobil din municipiul Târgoviște.

“Lansăm un apel către deținătorii de monumente istorice să vină în întâmpinarea noastră și să se alăture demersurilor Asociației „Târgoviștea Restaurată”. Avem convingerea că doar împreună, la nivel de comunitate, vom putea indentifica soluții pentru patrimoniul degradat aflat în proprietate privată. Plecăm de la o realitate a zilelor noastre și anume că cea mai gravă problemă a monumentelor istorice nu este lipsa fondurilor, cum am fi tentați să credem, ci percepția oamenilor asupra patrimoniului. Haideți să schimbăm mentalități și să arătăm tuturor ce moștenire valoroasă are acest oraș.” au transmis reprezentanții Asociației „Târgoviștea Restaurată”.

Asociația are o pagina de facebook unde târgoviștenii pot găsi informații despre monumentele inventariate – Târgoviștea restaurată



Distribuie: