Am sustinut mereu că Târgoviștea se bucură de privilegiul de a fi un loc încărcat de magie, mister și istorie. Trecem zilnic pe lângă multe locuri cărora nu le acordăm atenția cuvenită așa cum se întâmplă de multă vreme și cu o casă dintr-un colț al Curții Domnești, clădire pe care aproape că n-o mai vede nimeni și care este imposibil de vizitat, deși are o valoare istorică inestimabilă.
Casa Domniței Bălașa (bolnița) se află la Curtea Domnească și este cea mai veche casă din Cetate. Construită în 1656 la cererea domniței Bălașa, una dintre fiicele lui Constantin Brâncoveanu și soția lui Constantin Șerban Cârnul, casa a avut drept scop inițial adăpostirea și îngrijirea celor nevoiași. Apoi, până la finalul secolului al XIX, a servit drept școală. Casa are patru încăperi dispuse în șir.
Deși este o bijuterie arhitecturală și culturală, Casa Domniței Bălașa nu a mai fost reabilitată, iar dorința prințesei de a-i ajuta pe cei din jur s-a stins odată cu neamul brâncovenilor. De trecerea brutală a timpului o mai apără astăzi doar câțiva copaci din jurul ei și poate bunătatea domniței imprimată în ziduri.