You are currently viewing Renăscută din „cenușă”, Casa Aramă, de la Școală Ecumenică, la Muzeu

Renăscută din „cenușă”, Casa Aramă, de la Școală Ecumenică, la Muzeu

După cutremurul din 1802, Mănăstirea Dealu a decis ca Biserica Sf. Vineri de la Curtea Domnească să-i devină filială. Astfel, pe la 1803, pe pământul primit de la Mănăstirea Dealu, Dionisie Lupu construiește o clădire dedicată personalului bisericesc care avea „odăi sus și jos, o cuhnie și un grajd”.

Clădirea este lipită de zidul de sub al Curții Domnești, în apropierea porții construite de Brâncoveanu către Casele Coconilor.

Conform documentelor, în vremea lui Vasile Lupu, clădirea a funcționat ca o Școală Ecumenică. O vreme a fost internat și chiar și casă parohială. Pe perioada Primului Război Mondial, comandamentul german și-a găsit adăpostul tot în această clădire.

Cutremurul din 1944 aproape că a distrus complet casa. Norocul a făcut ca fotograful Carol Popp de Szatmary să fii făcut fotografii casei pe la 1867. Cu ajutorul lor, între 2008 și 2010, Casa Aramă a fost reconstruită, păstrând chiar și două ziduri interioare ale primei construcții.

Din 2011, Casa Aramă găzduiește Muzeul Tiparului și al Cărții Românești Vechi și poate fi vizitat în cadrul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească.

Distribuie: