O colecție de peste 1000 de ceasuri este găzduită de singurul muzeu din România dedicat măsurării timpului – Muzeul Ceasului “Nicolae Simache” din Ploiești. Expoziția de bază a muzeului prezintă o succesiune cronologică a celor mai cunoscute tipuri de indicatoare de timp și de ceasuri: cadrane solare, clepsidra, nisiparnițe, ceasuri de mobilier, de șemineu, de perete, de buzunar și de călătorie. Colecția muzeului nu este expusă în totalitate, dar aici pot fi admirate piese splendide, începând cu ceasurile de tip astronomic din secolul XVI, orologii din secolul XVIII, ceasuri de buzunar create de celebri orologieri francezi sau englezi, ceasuri muzicale sau ceasuri care au aparținut unor personalități printre care domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, regii Carol I și Mihai I, țarul Alexandru al II-lea, Mare Duce Nicolae, generalul Alexandru Averescu, istoricul Nicolae Iorga, diplomatul Nicolae Titulescu, poetul Vasile Alecsandri sau pictorul Theodor Aman.
Muzeul poartă numele profesorului Nicolae Simache cel care a organizat rețeaua muzeală a județului Prahova. Colecția inițială datează din 1963, dar prin achiziții, a căpătat un patrimoniu atât de bogat încât a avut nevoie de un local propriu. I s-a pus atunci la dispoziție Casa Luca Elefterescu care a fost adaptată noului scop; lucrările de amenajare s-au terminat în anul 1971 și muzeul s-a deschis în ianuarie 1972.
Pe lângă ceasuri, casa în sine este o bijuterie arhitecturală cu o poveste proprie. În 1903, în această casă, a avut loc prima petrecere de Revelion din județul Prahova, organizată de Luca Elefterescu, la vremea respectivă prefectul județului.