You are currently viewing Tu știi care este cea mai veche casă cu arhitectură tradițională din Târgoviște?

Tu știi care este cea mai veche casă cu arhitectură tradițională din Târgoviște?

Arhitectura tradițională românească poate exista și la oraș, chiar și într-o capitală de județ. Mai ales într-un oraș istoric. Este reprezentată și la Târgoviște, unde mai multe case monumente istorice cu această arhitectură încă rezistă timpului și evoluției urbanistice și sperăm să li se redea aspectul de odinioară pentru gloria prezentă.

Cea mai veche dintre ele este Casa Isaia Lerescu. Aflată pe strada Calea Câmpulung, nr. 1, a fost construită în anul 1845, pe pivnițe de sec. XVIII și este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice la poziția DB-II-m-B-17203. Aflată în apropiere de Centru Vechi, probabil ați trecut de nenumărate ori pe lângă ea, fără a i cunoaște valoare, fiind identificată de cercetători ca fiind cea mai veche casă cu arhitectură tradițională din Târgoviște.

Conform descrierii din lucrarea „Cultura târgovișteană între mijlocul secolului al XVIII-lea – înceutul secolului al XX-lea” a lui Mihai Oproiu, Mihai-Stefan Radu și Alexandra-Ioana Oproiu, casa se compune din beciuri ce se întind pe toată suprafața clădirii, are un parter înalt, compus din sală și patru camere dispuse simetric, iar pe fațadă un pridvor vitrat cu foișor la intrare. Accesul se face pe partea stângă a fațadei. Are acoperiș învelit cu șindrilă – încă o caracteristică a construcșiilor tradiționale și este una dintre puținele case din Targoviste cu geamlâc.

Simplitatea arhitecturii tradiționale face ca această casă să iasă modest în evidență, parcă pierdută în timp printre celelalte construcții din zonă și amintind de o epocă trecută, definită de alte gusturi și valori.

Distribuie: