You are currently viewing Tur ghidat în Târgoviștea Veche. Vezi cum poți participa

Tur ghidat în Târgoviștea Veche. Vezi cum poți participa

Târgoviștea este plină de povești, iar o parte dintre ele sunt spuse de casele vechi, adevărate bijuterii arhitecturale ascunse la vedere. Asociația Târgoviștea Restaurată dorește să le scoată la lumină prin tururi ghidate, iar primul dinte ele este programat a avea loc sâmbătă, 27 mai 2023, de la ora 11.00, pe strada Grigore Alexandrescu, respectiv Revoluției. Va prezenta Simona Angelescu, președintele Asociației și Iulia Ghercă, vicepreședinte, care ne-au pus la dispoziție mai multe detalii despre importanța acestei artere și în consecință importanța demersului de lăudat al asociației.

Strada Poet Grigore Alexandrescu este una dintre arterele istorice importante ale Târgoviștei, menționată pentru prima dată cu acest nume într-o catagrafie din anul 1879 când s-au atribuit denumiri mai multor străzi din oraș. În fapt, „ulița” ca atare exista cu mult înaintea acestei date, dacă ținem cont de faptul că vechimea construcțiilor documentate de arheologi în această zonă coboară până în secolele XIV-XV. Strada se situează în apropierea Curții Domnești, făcând legătura între actuala Cale Domnească și Calea Câmpulung, două dintre cele mai importante artere medievale ale urbei. Mărturii vizibile ale vechimii acestei străzi sunt pivnițele care se mai păstrează sub unele dintre casele monument istoric, cele mai vechi dintre acestea fiind datate în secolul al XVIII-lea. Deasemenea, ceea ce sporește importanța arterei este și existența aici a unei biserici cu hramul „Sfântul Nicolae” ale cărei începuturi sunt plasate în secolul al XVI-lea, ctitorie a boierului Manea Perșanul, refăcută în veacul următor de voievodul Matei Basarab împreună cu soția sa, doamna Elina. Numele sub care este cunoscut astăzi monumentul, Nicolae-Andronești, vine de la ctitorii din veacul al XIX-lea, din familia Andronescu.

Casele istorice care se găsesc pe această stradă au fost construite începând cu anul 1838, fiind la origine case de locuit. Cele mai vechi erau retrase de la stradă și aveau grădini și curți generoase. Printre stilurile arhitecturale ale caselor de pe această stradă predomină neoclasic și eclectic, dar sunt și exemple de neoromânesc și chiar cubist. Încadrarea într-un stil arhitectural și vechimea considerabilă au făcut ca un număr semnificativ dintre casele aflate pe Strada Poet Grigore Alexandrescu să fie clasate pe Lista Monumentelor Istorice. Printre ele se află chiar și o culă, Casa Angela Georgescu, exemplu unic în arhitectura târgovișteană, edificiu care astăzi adăpostește Muzeul Vasile Blendea. Pe această arteră întâlnim și instituții administrative, precum Primăria Municipiului Târgoviște, operă a constructorilor italieni care au activat în oraș începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, sau Administrația Financiară, construită după planurile arhitectului Statie Ciortan. Tot aici găsim și o casă memorială, la numărul 6, casa în care s-a născut poetul Grigore Alexandrescu. Al doilea edificiu de cult situat pe această stradă este Sinagoga sau Templul Evreiesc construit în anul 1903.

Turul ghidat organizat de Asociația Târgoviștea Restaurată oferă ocazia participanților să afle informații despre istoricul caselor situate de o parte și de alta a acestei străzi, să admire arhitectura veche exterioară și cel puțin interiorul uneia dintre construcții, să afle istoriile personajelor mai importante care au locuit în aceste case. Pentru documentarea clădirilor incluse în acest tur ghidat au fost consultate documente din arhive publice și private, lucrări publicate pe această temă, dar au fost realizate și discuții cu actualii proprietari și s-a făcut foto-documentarea interioară și exterioară a multora dintre ele. O parte dintre aceste informații se află la dispoziția celor care accesează site-ul Asociației Târgoviștea Restaurată, însă elemente surpriză vor fi păstrate pentru cei care vor avea plăcerea să descopere aceste case cu ocazia turului ghidat.

Primul tur din istoria Asociației va fi prezentat de Simona Angelescu, de profesie medic, președinte și membru fondator, la rândul ei proprietara unui monument istoric aflat pe această stradă unde a și copilărit, deci cunoaște foarte bine amănunte care nu pot fi la îndemâna unui cercetător străin de aceste locuri. Deasemenea, o parte dintre obiectivele incluse în acest tur vor fi prezentate de Iulia Ghercă, vicepreședinte în cadrul Asociației, absolventă de jurnalism și de istorie, precum și a unui curs de protejare a patrimoniului național cultural imobil.

Împreună cu ceilalți membri, Asociația are în lucru acțiuni de cercetare și inventariere a clădirilor monument istoric ale orașului Târgoviște, dar și de constituire a unor arhive documentare și fotografice noi și vechi, referitoare la aceste case. În timp, are în vedere susținerea unor proiecte restauratoare la nivelul acestor case și a intervențiilor de urgență, în măsura în care fondurile o vor permite. Turul Ghidat de pe strada Poet Grigore Alexandrescu este primul dintr-o serie de tururi ghidate care vor fi organizate periodic de Asociația Târgoviștea Restaurată cu scopul de a promova patrimoniul cultural național imobil al municipiului Târgoviște. Fondurile colectate în cadrul acestor acțiuni vor susține proiectele organizației în care absolut toți membrii activi și cei care ocupă funcții de conducere desfășoară această muncă voluntar, din pasiune pentru monumente și cu dorința de a salva cât mai mult din moștenirea arhitectural-istorică a urbei.

Înscrierile se pot face prin mesaj transmis pe pagina de facebook a Asociației, pe adresa de e-mail targovistearestaurata@gmail.com sau la telefon 0752 222537. Pentru participarea la tur se recomandă o donație de 50 de lei în contul Asociației Târgoviștea Restaurată, IBAN RO37BTRLRONCRT0621519701, deschis la Banca Transilvania.

Distribuie: