You are currently viewing Andrei Opincă, un olimpic la fizică care visează să descopere și să înțeleagă lumea

Andrei Opincă, un olimpic la fizică care visează să descopere și să înțeleagă lumea

Andrei Opincă este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Constantin Carabella” și anul acesta s-a calificat la etapa națională a Olimpiadei de Fizică, dar și la cea de Științele Pământului. Olimpiadele și concursurile științifice nu sunt deloc ceva străin pentru Andrei. Anul trecut s-a întors acasă cu locul al doilea la Olimpiada Națională de Fizică, iar anul acesta speră să obțină cel mai bun calificativ.

     „Vreau să știu de ce și vreau să știu cum”

Cu un mecanism foarte complex de gândire și o capacitate de asimilare nu tocmai des întâlnită, Andrei visează să devină fizician și să descopere ce alții n-au reușit încă să vadă. „Pentru mine este cel mai ușor prin fizică să explic lumea” Am descoperit însă la Andrei și un aspect pe care nu-l vezi prea des la oamenii cu o gândire atât de tehnică – viitorul fizician își dorește să ajungă la catedră. E drept, în mediul universitar, dar el crede că dragostea pentru știință se dezvoltă și având un profesor capabil să explice lucrurile așa cum trebuie. Vrea să-i învețe și pe alții tot ce el pare că asimilează cu atâta ușurință.

„Andrei s-a remarcat prin modul său de a învăța și de a transmite mai departe informațiile acumulate. În cadrul orelor de fizică am observant abilitatea lui de a acumula cu ușurință informațiile și de a înțelege fenomenele fizice, dar și creativitatea remarcabilă pe care a demonstrat-o de nenumărate ori în cadrul proiectelor și activităților la care a luat parte. Firea perfecționistă și gândirea analitică îl ajută să găsească soluții potrivite la diversele probleme care îi apar în cale.”, ne-a spus Adelaida Pătrașcu, profesorul de fizică al lui Andrei.

Pasionat și de astronomie și de limbile străine, cu o minte atât de complexă și eficientă, Andrei are toate șansele să devină un om de știință și poate peste 10 ani, Gabriel Cristache va adăuga și-un fizician pe lista Oamenilor Cetății.

 


Mihai Constantin Alexandru a venit la podcastul Oamenii Cetății, într-o discuție cu Gabriel Cristache, despre Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgoviște pe care a condus-o din 1974 până acum.

 

Distibuie