You are currently viewing Galerie FOTO: Patru ani de când Cetatea l-a pierdut pe pictorul Florian Colea

Galerie FOTO: Patru ani de când Cetatea l-a pierdut pe pictorul Florian Colea

Astăzi ne amintim cu drag de unul dintre cei mai iubiți oameni ai Cetății. Pictorul de icoane Florian Colea s-a stins din viață în urmă cu 4 ani, dar a lăsat în urma lui o amprentă puternică în arta și cultura dâmbovițeană.

Născut la Moroieni, Florina Colea și-a cultivat talentul și i-a dedicat o parte din el și lui Dumnezeu. Icoanele pictate de el, pe orice material, îi impresionau chiar și pe cei mai înverșunați critici. Mai mult, timp de aproximativ 8 ani a trimis frecvent icoane către Vatican, icoane care se află și astăzi acolo.

„A fost o perioadă în care câștigam bani destul de bine. Nu am făcut avere, nu am pus bani deoparte, dar ne-am satisfăcut cam toate mofturile cu banii câștigați.”

 

Citiți AICI un interviu de colecție în Gazeta Dâmboviței

 

Nu a pus preț pe arta sa, deși se bucura când oamenii îi apreciau munca în mod onest. În schimb, prețuia oamenii. Se bucura mereu atunci când era înconjurat de viață și, din dragostea lui pentru artă, în ultimii ani din ajunsese să-i îndrume pe copii și să-i învețe tainele artelor vizuale. Făcea minuni cu vopselurile, iar multe dintre tablourile sale meritau să fie admirate în marile muzee ale lumii.

A trăit înconjurat de oameni și-a plecat la fel. Oamenii cetății își amintesc de el cu drag, iar operele minunate care au rămas în urma lui, îl țin încă legat de Cetate. Sperăm doar ca pe lucrările lui să nu se fi pus praful, căci ar fi păcat de sufletul care-a fost prins în ele.

Distribuie: