Mulți tineri valoroși au în spatele lor povești de viață tulburătoare, dar ca povestea Ioanei Oltea Stan mai rar! Pentru că trauma care i-a zdruncinat copilăria a adus-o în sistemul de protecție al DGASPC Dâmbovița încă din clasa a III-a, situație care i-a marcat destinul, dar în chip fericit, datorită calităților ei.
Căci performanţele Ioanei sunt remarcabile: absolventă de succes a Liceului de Arte ”Bălașa Doamna” în 2014, olimpică națională la violoncel an de an, ea va urma cursurile Facultății de Muzică la Universitatea Transilvania din Brașov, specializarea violoncel (unde finalizează licența și masterul cu note maxime). În prezent, Ioana este profesor titular de violoncel la instituția ce a format-o inițial și membră în Orchestra „Andante”.
Este o reuşită imensă care demonstrează că dacă îţi doreşti cu adevărat poţi obţine orice, indiferent de unde vii! Ambiția, talentul, dorința de a-ți depăși condiția sunt demne de tot respectul și de cea mai profundă admirație!
În fond, Ioana ne demonstrează că unii copii sunt nevoiți de mici să înfrunte greutățile vieții, să-și asume lupta pentru a învinge și să-și construiască un destin. Ne demonstrează că unica lor șansă pentru a avea un viitor luminos este educația.
Din palmaresul Ioanei nu lipsesc concertele și recitalurile pe scene importante: în 2019 la sediul ONU, din New York; în 2018 la Ambasada Lituaniei, din Vilnius; în anii 2018-2017 la Gala Premiilor în Cultură, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov sau în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, București. Lista este mult mai lungă, dar am selectat momentele reprezentative, pentru care nu a întârziat să vină și recunoașterea, prin premii sau burse:
2011 – Bursa de Studiu pentru merite deosebite în activitatea artistică din partea Arhiepiscopiei Târgoviște
2009 – Diploma de excelență pentru absolvirea cursurilor de violoncel si percuție ale Școlii de Vara din Miclăușeni, Iasi
2009 – Diploma de performanță din partea Primăriei Municipiului Târgoviște
2008 – Bursa de Studiu pentru activitatea artistica din partea Fundației „Dinu Patriciu”.
Când am vorbit cu ea, Ioana a formulat câteva sfaturi pentru tinerii care îi vor citi povestea:
”În primul rând, să nu îți fie teamă de limitele tale, ieși din zona de confort, studiază și propuneți ca în fiecare zi să fii o variantă mai bună a ta! În al doilea rând, să îți menții loialitatea față de muzică și față de tot ce înseamnă ea, de la efortul susținut pentru a-ți îndeplini obiectivele, până la împărtășirea bucuriei de a cânta în fața unui public interesat!
Și nu în ultimul rând, să prețuiești oamenii pe care îi întâlnești în drumul tău, și să nu uiți că fiecare dintre ei a contribuit la formarea omului care ești astăzi!”
Profesor Gabriela Istrate
„Vreau să inspiram cât mai mulți tineri
prin modele pe care le oferim”