You are currently viewing Ștefanis Lupu regizează o bună parte a vieții culturale târgoviștene

Ștefanis Lupu regizează o bună parte a vieții culturale târgoviștene

Sunt oameni care își trăiesc toată viața sub lumina unui reflector și care se hrănesc cu ovațiile publicului, dar sunt și oameni fără de care reflectoarele nu s-ar aprinde, actorii ar fi muți, iar scenele ar fi goale. Un astfel de om este și târgovișteanul Ștefanis Lupu. Deși a terminat Facultatea de Teatru din Târgu-Mureș și a jucat multă vreme pe scena de la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, Ștefanis Lupu a ales să stea în spatele camerei, iar astăzi a devenit unul dintre cei mai activ regizori ai vieții culturale târgoviștene.

Pictura a fost prima lui dragoste, dar și pasiunea pentru teatru și regie a descoperit-o de mic, din vremea-n care regiza piese de teatru în curtea școlii. Pentru a deveni un om de teatru desăvârșit, a renunțat la pictură. A jucat câțiva ani la Pitești, apoi s-a întors acasă, la Târgoviște, unde, alături de alți iubitori de teatru, a pus bazele Teatrului Tony Bulandra. A jucat o vreme și pe scena de la Bulandra, apoi drumul lui s-a îndreptat către o carieră de mentorat, de regizorat și de promotor al culturii.

A fost timp de 9 ani profesor al Școlii Populare de Arte din Târgoviște, iar din 2010 este expertul în teatru al Centrului Județean de Cultură Dâmbovița. În 2016 a fondat propriul teatru la Târgoviște – Odiseu, iar încă din 2010 are și propria Școală de scriere dramatică – Dramaturgy Factory. Din 2021 este și fondatorul televiziunii Infotv România unde-și propune să ofere publicului conținut cultural de calitate. A regizat nenumărate piese de teatru, face an de an cursuri cu copii de toate vârstele, regizează filme, organizează festivaluri de film și tot soiul de evenimente culturale și nici măcar nu-i trece prin minte să renunțe la muncă alături de copiii târgovișteni, deși, recunoaște că uneori îi este dor de scenă.

Poate cel mai important și mai controversat moment din cariera sa, când pe buzele tuturor românilor era numele lui, a fost în 2011, când a pus în scenă celebra piesă de teatru Blonda, Chiorul și Piticul, o satiră la adresa clasei politice care a fost destul de rapid interzisă.

Ștefanis Lupu este unul dintre târgoviștenii care încă mai crede în artă, în publicul târgoviștean educat să consume artă și în tinerii care pot schimba viziunea lumii despre generația lor.

Distribuie: