You are currently viewing Un profesor din Japonia studiază limba bulgară păstrată în comunitățile din cartierul Matei Voievod și Băleni

Un profesor din Japonia studiază limba bulgară păstrată în comunitățile din cartierul Matei Voievod și Băleni

Profesorul universitar Kenta Sugai a străbătut aproape 9000 de km pentru a se reîntâlni cu bulgarii din comunitățile etnice de pe teritoriul României. Sugai studiază și predă limba bulgară la Hokkaido University și este fascinat de modul în care comunitățile de pe teritoriul României au păstrat limba bulgară. Are și o lucrare de doctorat susținută pe această temă, dar vrea să continue cercetarea, dup[ ce a ajuns la concluzia că limba vorbită de bulgarii de pe teritoriul României este mai veche decât cea care se vorbește astăzi în Bulgaria.

“Am venit să aflu cât mai multe despre vorbitorii dialectului bulgar din Târgoviște și Băleni, pentru că eu cercetez demult limba bulgară din România și Moldova. Am scris teza de doctorat pe tema influenței limbii române în dialectul bulgar Brănești, județul Ilfov. Acum sunt interesat de starea contemporană a graiului bulgăresc din Băleni și Târgoviște pentru că în Brănești, la momentul acesta, numai bătrânii mai vorbesc limba bulgară. Tinerii nu păstrează limba și tradiția bunicilor și străbunicilor, dar în zona aceasta și copii știu să vorbească bulgară și cultura și tradițiile se păstrează. De aceea am venit încă o dată să continui să cercetez cum se păstrează limba și cultura în mediul de limbă român”. a spus, într-o română impecabilă învățată în Japonia, Kenta Sugai.

Profesorul Sugai a avut parte, în județul Dâmbovița, de sprijinul cercetătorului științific  Dumitra Bulei, de origine bulgărească, dar și de deschiderea comunităților etnice bulgare din Târgoviște și Băleni, care au fost impresionate că cineva vrea să studieze și limba și obiceiurilor bulgarilor  din diaspora.

Distibuie