You are currently viewing Gata de spectacol? Încă puțin și începe BABEL FAST

Gata de spectacol? Încă puțin și începe BABEL FAST

Încă puțin și străzile Târgoviștei se vor reumple de culoare, energie și pasiune. Pe 3 iunie începe Festivalul Artelor Spectacolului Târgoviște, adică BABEL FAST și până pe 11 iunie trupe de teatru din întreaga lume vor organiza spectacole în sălile Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște, dar și pe străzile orașului și în parcuri.

La eveniment vor lua parte artiști din peste 30 de țări, de pe patru continente, iar în timpul celei de-a XI-a Ediții BABEL FAST vor fi puse în scenă 100 de spectacole

„Festivalul Artelor Spectacolului de la Târgoviște s-a născut din dorința de a reda orașului aura culturală pe care a avut-o timp de mai bine de 300 de ani, în care a fost capitala Țării Românești. Denumirea ce i-a fost dată festivalului are mai multe accepțiuni. Turnul Babel își menține, din punct de vedere religios, o conotație negativă și anume răzvrătirea omului în fața puterii divine, orgoliul pe care îl manifestă făptura față de Creatorul său. Cum arta este însă o reflexie a ideilor pure, ea le oglindește, de cele mai multe ori, cu semn schimbat: fie le purifică, fie scoate la iveală adevărații germeni pe care acestea îi conțin. Indiferent de caz, arta înseamnă metamorfoză. Astfel, mitul biblic al turnului Babel capată înțelesul dorinței omului de a cunoaște Absolutul, de a atinge perfecțiunea din care el însuși este parte.
Totodată, Babel este momentul zero al diversității. Odată cu începerea construirii lui, Dumnezeu a împărțit popoarele. Prin Cuvânt l-a creat pe Om, prin cuvânt l-a despărțit pe om de om, dând fiecărui neam alt grai, alte cuvinte.
Și Festivalul Babel este punctul zero al diversității pentru că își propune să reunească cele mai diferite culturi și forme de exprimare: acordă atenție unor minorități etnice și lingvistice care nu sunt la îndemână de găsit, nici măcar pe hartă.
Babel-ul teatral și artistic este un mod de a atinge Cerul nu printr-o construcție din cărămidă, ci prin ceva mult mai trainic: prin comuniune sufletească Teatrul Tony Bulandra

FAST are și el dublu sens, îmbogățind semnificația cuvântului „Babel”. În engleză înseamnă repede, așa cum se construia turnul, așa cum se scurg clipele, așa cum este ritmul societății actuale, mereu pe „fast-forward”. În plus, fast-ul cultural îmbracă Teatrul „Tony Bulandra” pe întreaga perioadă a desfășurării festivalului. Este acel tip de fast (a se citi fie „strălucire”, fie „repede”) cât să îi determine pe spectatori, pe participanți, pe invitați și, nu în ultimul rând pe organizatori, să-i spună clipei: „Zăbovește încă, ești atât de frumoasă!”” a precizat Mc Ranin, Managerul Teatrului Tony Bulandra și Președintele și Fondatorul BABEL F.A.S.T.

Distribuie: