“Un tunel secret leagă Curtea Domnească de Mănăstirea Dealu!” Este poate cea mai veche și cunoscută legendă care circulă în vechea Cetate de Scaun, cu mulți adepți ai conspirațiilor de tot felul, care sunt gata să jure că tunelul este real, iar existența lui este ținută secretă de către autorități.
După unii construit de Vlad Țepeș, după alții de Constantin Brâncoveanu, tunelul ar avea cam 5 – 6 km și ar ascunde o comoară. Mai exact o caretă (trăsură închisă, cu patru roți) plină de aur pe care Brâncoveanu ar fi vrut să o trimită de la Curtea Domnească la Mănăstirea Dealu la momentul mazilirii. Totuși aurul nu a ajuns la Dealu. Două variante diferite ale legendei spun pe de o parte că aurul ar fi fost ascuns în tunel, iar acesta închis, iar pe de alta că tunelul s-ar fi prăbușit în timpul transportului peste oameni și comoară. O poveste frumoasă, atractivă pentru turiștii, dar și târgoviștenii, care vor să se lase purtați de imaginație dincolo de ceea ce le oferă datele istorice. Pentru că nu-i așa, sunt povești pe care le asculți mai mult cu sufletul, decât cu mintea! De aceea, poate, această legendă a și dăinuit, în ciuda faptului că nu are nici un suport științific.
Arheologii târgovișteni nu au avut niciodată nici un indiciu legat de existența unui astfel de tunel, deși zona Curții Domnești a fost permanent în atenția lor. Cercetările arheologice au la bază legende doar în filmele cu căutători de comori. În realitate, însă, arheologia este o știință, iar o astfel de construcție nu ar fi putut trece neobservată până acum. Urmele ei la sol ar fi fost vizibile pe ortofotoplanul municipiului sau ar fi apărut indicii în săpăturile arheologice din zonă. În plus, construcția unui astfel de tunel ar fi o lucrare complicată și în vremurile noastre având în vedere că ar necesita subtraversarea râului Ialomița. În Evul Mediu, râul nu era regularizat, iar zona din jur era una mlăștinoasă. Cum și cine ar fi putut fi construit atunci un astfel de tunel?
Evident aceste întrebări nu pot avea un răspuns, așa că în final nu ne rămâne decât să ne bucurăm de legendă, dar să rămânem ancorați în realitate.
Pictorul Mihai Șerbănescu a venit la podcastul Oamenii Cetății, cu Gabriel Cristache, într-o discuție despre artă și spiritualitate.