You are currently viewing Parfum de smochine coapte, la Târgoviște

Parfum de smochine coapte, la Târgoviște

S-a schimbat clima?i Este fie o întrebare la care tot căutăm răspunsuri, fie un răspuns folosit drept scuză. Totuși, clima s-a schimbat, determinând creșterea gradelor în termometre, iernile mai blânde și perioadele mai secetoase. Toate acestea au efecte în jurul nostru. Zilele acestea, de exemplu, am observat în spatele unui bloc din Târgoviște un peisaj care mi-a amintit de Grecia. Mai mulți smochini, înalți cât vișinii de lângă ei, plini de smochine, care încep să se coacă și care răspândeau în jur un parfum deosebit. Și bunica avea un smochin, pe care iarna trebuia să-l înghesuie undeva în casă, ulterior să îl înfolieze cu tot felul de materiale, pentru a supraviețui iernilor în care zăpada era mai înaltă decât un stat de om. Făcea câteva smochine care rămâneau mici și care nu se coceau niciodată. La 30 și ceva de ani distanță, smochinii cresc în spatele blocului, rodesc din abundență și se coc.

De mai bine de 10 ani, specialiștii din agricultură vorbesc de deșertificarea României, în contextul încălzirii globale. Asta nu înseamnă că vor avea dune de nisip în centrul orașului, dar în mod cert anumite culturi nu vor mai rezista temperaturilor ridicate, în timp ce altele, necunoscute pentru români, vor ajunge să se dezvolte aici. Este și cazul smochinilor, care sunt urmați în anumite zone ale țării de kiwi, bumbac sau chiar de măslin. Urmând aceste schimbări, peste câțiva ani pățaniile lui Creangă din ”La cireșe” vor deveni cele exotice!

 

Distribuie: