Când nu mai ai în buzunar decât doi bănuți, cumpără-ți cu unul o bucată de pâine, iar cu celălalt o floare – Proverb chinezesc
Evident că târgoviștenii nu sunt chinezi, dar totuși nu ignoră puterea pe care florile o au asupra oamenilor. Am stat de vorbă cu pasionații din spatele atelierului de florărie Povestea Măriucăi (zona Piața 1 Mai) pentru a afla de ce cumpără târgoviștenii flori și cât bani sunt dispuși să cheltuie pentru a oferi buchete sau aranjamente, mai ales în această perioadă în care se succed sărbători dedicate iubirii, femeilor și mamelor. Din păcate, ultimii ani au scăzut puterea de cumpărare, ceea ce se răsfrânge și asupra acestui domeniul, mai ales pe fondul scumpirii excesive a materiei prime. Așa că în această primăvară, reprezentanții atelierului spun că florile vor fi mai scumpe. Deși furnizorii au ridicat prețurile cu 100%, atelierul nu va face acest lucru, pentru că ar însemna un impact prea mare asupra clienților. Vorbind de clienți, aceștia sunt de două categorii: cei care iubesc florile și la cumpăra din plăcere, cei care cumpără pentru că ai obligații sau vor să ofere cuiva un dar frumos și clienții de eveniment, adică organizatorii de nunți, botezuri sau alte evenimente. În ultimii ani, însă, interzicerea acestora pe fondul pandemiei a lovit serios și piața florilor.
Când intri în atelier pare o lume de vis plină de culoare, parfum, fragilitate. Cam acestea sunt și ingredientele unei astfel de afaceri. Aflăm de la Povestea Măriucăi că piața de flori este suprasaturată la Târgoviște. Ateliere fizice sunt puține, dar există standuri cu flori peste tot, atât în piețe, cât și în magazine și supermarketuri, sunt și vânzători ambulanți, dar și o multitudine de ateliere on line. Așa că singurul mod de ați păstra clienții este să le oferi lucruri noi, flori proaspete care să reziste 10 – 12 zile, aranjamente spectaculoase și dacă se poate, prețuri corecte.
Din ideea de spectaculos și unic, la Povestea Măriucăi, sunt folosite flori exotice, soiuri speciale de trandafiri sau bujori, dar și fructe și dulciuri, care se îmbină în buchete sau aranjamente pe placul oricui. Și deși florile rezistă câteva zile, sentimentele din spateor lor sunt adesea nemuritoare!
Puiu Jipa, la Oamenii Cetății cu Gabriel Cristache