You are currently viewing Spitalul din Cetate se află pe pământul unui mare grafician român

Spitalul din Cetate se află pe pământul unui mare grafician român

Cum mâine, 07 aprilie este Ziua Mondială a Sănătății, iar lucrurile în Cetate par să evolueze tot mai dinamic, astăzi vă spunem povestea Spitalului Județean din Municipiul Târgoviște. Să vorbim despre cum s-a ajuns de la o schiță la un Spital.

„ În iulie 1924, prefectul judeţului Dimitrie Câmpeanu era informat de către d-l senator C. Dimitriu de faptul că din creditele acordate se puneau la dispoziţie 2 milioane de lei pentru construirea clădirii spitalului judeţean. Trebuiau astfel făcute demersurile pentru achiziţionarea terenului necesar.

Totodată, Direcţia Generală a Serviciului Sanitar din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Ocrotirilor Sociale îl delega pe arhitectul C. Ionescu pentru întocmirea planului de situaţie a terenului, teren ce uma să fie achiziţionat de administraţia judeţului.

Existând deja o suprafaţă de 5012 m.p. de teren, în strada Tudor Vladimirescu, donată de Ion Panaitescu Direcţiei Generale a Serviciului Sanitar în anul 1919, s-a hotărât construirea clădirii în această locaţie, fiind însă necesară o suprafaţă totală de 15.000 m.p. Comisia Interimară Judeţeană a aprobat la 30 august 1924, cumpărarea restului suprafeţei de 10.000 m.p. de la Ion Panaitescu şi Alexandru Costache cu preţul de 22 de lei metrul pătrat. După cumpărare terenul urma să fie cedat gratuit Ministerului Sănătăţii, responsabil de construirea noului spital. Astfel, a fost deschis un credit de 230.000 lei necesar pentru achiziţionarea terenului, plata cheltuielilor de timbru şi a actelor de cumpărare.”

CITEȘTE MAI MULTE AICI!

Distribuie: