Turnul Cetății.ro scrie povestea unui om de afaceri decorat cu Meritul Comercial „Regele Ferdinand” și Cavaler al Ordinului “Coroana României”. O poveste care ar merita o ecranizare!
Născut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în anul 1872, în comuna Cosâmbești, județul Ialomița, Vasile Nicolescu a rămas orfan de ambii părinți încă de mic. Toată nădejdea sa de a fi ajutat să se descurce în viață, se îndreaptă spre Ploiești, unde știa că avea un unchi negustor. La început, acesta îl folosește ca ajutor de prăvălie. Nu se știe în ce împrejurări a ajuns la Târgoviște, care au fost considerentele pentru care a părăsit Ploieștiul.
Pentru început, se angajează tot ca băiat de prăvălie la patronul Mihail Petrescu, unde este supus unui regim cazon, dur, dar care a contribuit la călirea sa, pentru a face față greutăților vieții. Timpul trece și băiatul de prăvălie de ieri, căpătând o vastă experiență, fiind înzestrat cu simț al afacerilor, făcând și economii la sânge la care se adaugă împrumuturi la bănci, reușește să se lanseze pe piața comercială târgovișteană, devenind în curând un respectat om de afaceri, priceput în arta de a vinde și a cumpăra.
Printre altele, Vasile Nicolescu a cumpărat de la fostul său patron, Mihail Petrescu, Hotelul București, situat pe strada I. C. Brătianu, azi Revoluției, demolat la ora actuală.
Despre implicarea sa politică, doliul după un fiu crezut mort care s-a reîntors acasă după o perioadă de prizonierat, prezența sa în viața diferitelor societăți și instituții care pulsa puternic în urbea noastră în perioada interbelică, dar și legătura familiei cu un cunoscut restaurant târgoviștean, aflați mai multe AICI.