Orașul în care locuim a însemnat mult pentru istoria și cultura Țării Românești, dar și pentru cultura națională a tuturor românilor. Oameni de-o însemnătate greu de descris în cuvinte au pășit pe străzile Cetății. Personaje și personalități pe care lumea le va ține minte. Pe lângă aspectele culturale, Târgoviștea a reprezentat și un pilon industrial și economic pentru Romania modernă. Din păcate, anii au trecut, iar peste istoria, cultura și tradițiile noastre s-a pus un strat greu de praf și, adesea, de uitare.
Pentru că e important să ascultăm oamenii care chiar se pricep la ceea ce spun, astăzi am stat puțin de vorbă cu Prof. Univ. Dr. Hab. Silviu Miloiu despre locurile care merită o „resuscitare” urgentă pentru a ne recupera o parte din strălucire.
- Casa Lăzărică Petrescu – „cea mai bună imersiune în istoria Epocii Moderne Târgoviștene” – casa, construită la finalul secolului al XIX-lea, face parte din Patrimoniul Cultural Național. Aceasta este pictată în ulei de Giovanni Battista Del Basso, același artist italian care a pictat și clădirea Primăriei Municipiului. Casa este o adevărată operă de artă și-a reprezentat un loc de refugiu pentru Familia Regală a României.
- Halele Arsenalului – „Există proiecte ale arhitecților târgovișteni în acest sens. Ar trebui doar preluate.” Halele ar putea deveni un parc industrial turistic care să reflecte importanța economică pe care a avut-o Târgoviștea. În aceeași ordine de idei, profesorul vorbește și despre cât de mult ar fi putut fi exploatată calea ferată care pleca de la aceste clădiri și care a fost îndepărtată. Aceasta putea deveni infrastructură pentru un trenuleț turistic care ar fi putut lega zona culturală, de cea comercială având capătul de linie în zona Mall-ului.
- Bisericile medievale – „Doar câteva au fost cu adevărat restaurate.” Este nevoie de o cercetare arheologică pentru toate aceste biserici și de o restaurare pe măsura valorii lor culturale.
- Casele realizate de arhitecții italieni în epoca modernă – „Ar fi cel mai util un parteneriat public-privat.”. Aceste case sunt adevărate bijuterii, iar cei care le dețin ar trebui încurajați și sprijiniți să readucă la viață strălucirea acestor clădiri.
- Casa lui Grigore Alexandrescu – „Am avut și o petiție în acest sens.”. Sute de oameni trec zilnic pe lângă această casă. Ea ar trebui preluată, restaurată și transformată în casă memorială pentru a putea fi vizitată de turiști.
- Șanțul Cetății – „Este un element unic în Țara Românească.”. La câteva zile după ce am stat de vorbă cu profesorul și cercetătorul Silviu Miloiu despre importanța acestei construcții, primarul Municipiului Târgoviște a anunțat că va derula un proiect amplu de restaurare și revitalizare al întregii zone a Șanțului Cetății, una dintre cele mai spectaculoase moșteniri lăsate de Matei Basarab.
Acestea sunt doar câteva dintre clădirile valoroase ale Cetății care ar merita curățate de praf și expuse în fața oamenilor care apreciază cultura și istoria. Aproape la fiecare pas ne lovim de istorie pe străzile Cetății și este important să ne îngrijim de moștenirea primită și să ne înmulțim talanții primiți.