You are currently viewing Cercul Militar din Târgoviște – Istoria unei clădiri în care au conferențiat mari personalități ale culturii române

Cercul Militar din Târgoviște – Istoria unei clădiri în care au conferențiat mari personalități ale culturii române

Sala de Arme din Târgoviște a fost construită între anii 1906-1908, din fonduri alocate de la bugetul prefecturii și din donații, la inițiativa reputatului prefect George Cair. De-a lungul unui secol va fi sală de arme de unde și numele, destinată jocurilor de societate (concursuri de tir, de sabie și de tras cu arcul), ateneu popular, casă de cultură raională și municipală, instituție de cultură a Garnizoanei Târgoviște (casă de cultură, Club Gloria, Cerc Militar).

A găzduit evenimente importante până la al Doilea Război Mondial: spectacolele teatrale prezentate de binecunoscuta trupă de operetă a lui I. Băjenaru și Al. Dan, de marii actori Maria Filloti, Petre Liciu, Agatha Bârsescu, Agepsina Macri, Radu Beligan, Grigore Vasiliu-Birlic, Marcel Anghelescu, Marioara Voiculescu, Sonia Cluceru, de Teatrul Național din București și Teatrul Național din Craiova; concerte susținute de George Enescu; congresele Asociației generale a Învățătorilor din România (august 1911), Asociației Române pentru Înaintarea și Răspândirea Știinþei (septembrie 1911), Ligii Culturale (iulie 1928), Partidului Național Liberal (mai 1936), Conferința județeană a Frontului Plugarilor (februarie 1945) cu participarea lui Mihail Ralea.

Tot aici a avut loc și prima proiecție cinematografică din Târgoviște în vara anului 1914, doar la nouăsprezece ani după premiera cinematografică a fraților Lumière, la Paris, datorată antreprenorilor S. Florescu și Simion Marcu.
A găzduit de asemenea întâlniri eveniment cu marii scriitori Ionel Teodoreanu, Ion Al. Brătescu-Voinești, Liviu Rebreanu, Cezar Petrescu, Gala Galaction, Victor Ion Popa, Șerban Cioculescu, Radu Boureanu, Victor Eftimiu, Ion Minulescu, Cicerone Theodorescu și a fost sediu pentru Universitatea Populară, inaugurată la 18 februarie în 1940, când personalități ale vieții culturale naționale conferențiază aici pe diverse teme. Printre personalitățile ce au ținut aici conferințe se numără Nicolae Iorga, I.C. Brătianu, Gheorghe Brătianu și mareșalul Alexandru Averescu.

Din anul 1975, în această clădire istorică funcționează Cercul Militar Târgoviște, subordonat Bazei 1 Logistică Teritorială „Carpatica”, având rol de casă de cultură a Armatei, cu activitate în slujba cadrelor militare active, a veteranilor de război, a rezerviștilor, a familiilor acestora, pentru elevi, studenți militari și locuitori ai Târgoviștei. O sală de expoziții, o sală de cursuri-repetiții cu capacitate de 30 de locuri, Sala Oglinzilor cu o capacitate de 80 de locuri, sala de spectacol, cu 320 locuri și balconul cu 80 de locuri, sala Cercului de creație literar-artistică au găzduit și găzduiesc manifestări culturale, științifice, conferințe, adunări festive. Din păcate sala de spectacol nu este în prezent funcțională, însă clădirea se află în proiect de renovare.

Distribuie: