You are currently viewing Cum arata superba casă Fussea-Pârvulescu în vremurile ei bune

Cum arata superba casă Fussea-Pârvulescu în vremurile ei bune

Casa Pârvulescu, situată pe Calea Domnească nr. 208, a fost ridicată la începutul secolului al XIX-lea pe vechile pivnițe boltite ale unei case din secolul al XVII-lea care a aparţinut familiei boierilor Fussea, familie înrudită cu scriitorii Grigore Alexandrescu, Smaranda Gheorghiu și Ioan Alexandru Brătescu-Voinești. În anul 1831, în acestă casă a fost găzduit Mihalache Drăghiceanu, primul profesor al Școlii Naționale din Târgoviște. În 1920, casa a fost modificată în stil neoromânesc, cu viziune romantică, stâlpii de lemn nedecorați ai foișoarelor fiind înlocuiți cu coloane de zid, iar grinda cu arce, foișoarele au fost supraînălțate , iar scara ascunsă în pridvor a fost mascată în fațadă.
În perioada interbelică aici a locuit familia avocatului Gheorghe Pârvulescu, unul dintre personalitățile Târgoviștei acelei vremi, căsătorit cu Alexandrina, una dintre fetele lui Constantin Fusea.
Aceasta casă a găzduit prima expoziţie muzeală din oraş.
Prin anii 1996-1998 în această casă își avea sediul Rectoratul Universității Valachia, cum se numea pe atunci universitatea.
Clădirea aparţine în prezent autorităţilor locale, dar are urgentă nevoie de restaurare, prezentând degradări importante.

Asociația “Târgoviștea Restaurată” a fost fondată la finele anului 2021 de câțiva târgovișteni atașați de valorile patrimoniale ale acestui oraș. Printre membrii săi se află istorici, arhitecți, jurnaliști, scriitori, medici, ingineri, cetățeni cu diferite profesii, unii dintre ei proprietari de clădiri monument istoric, dornici să contribuie la salvarea și promovarea patrimoniului cultural național imobil din municipiul Târgoviște.

“Lansăm un apel către deținătorii de monumente istorice să vină în întâmpinarea noastră și să se alăture demersurilor Asociației „Târgoviștea Restaurată”. Avem convingerea că doar împreună, la nivel de comunitate, vom putea indentifica soluții pentru patrimoniul degradat aflat în proprietate privată. Plecăm de la o realitate a zilelor noastre și anume că cea mai gravă problemă a monumentelor istorice nu este lipsa fondurilor, cum am fi tentați să credem, ci percepția oamenilor asupra patrimoniului. Haideți să schimbăm mentalități și să arătăm tuturor ce moștenire valoroasă are acest oraș.” au transmis reprezentanții Asociației „Târgoviștea Restaurată”.

Asociația are o pagina de facebook unde târgoviștenii pot găsi informații despre monumentele inventariate – Târgoviștea restaurată



Distribuie: