You are currently viewing Timp liber lângă Târgoviște – În grădinile lui Brâncoveanu, la Potlogi

Timp liber lângă Târgoviște – În grădinile lui Brâncoveanu, la Potlogi

În anul 1698, Constantin Brâncoveanu a ridicat, din temelii, o curte domnească la Potlogi, în centrul căreia se află un palat. Curtea de la Potlogi, pe care domnul o ridică la statutul de curte domnească dinastică, a fost zidită pentru Constantin, fiul cel mare și prezumtivul moștenitor al tronului țării. Distrusă de vremuri și furat de oameni, curtea și palatul au primit o nouă șansă într-o restaurare cu fonduri europene, așa că astăzi ne putem bucura de măreția lor.

De aceea, Palatul Potlogi este propunerea noastră din această săptămână ca destinație de weekend. Din punct de vedere istoric, Palatul Potlogi este unul dintre cele mai prețioase monumente de arhitectură civilă românească medievală.

Are în componența sa pivniță, parterul și etajul. Pe cele patru laturi existau patru scări, dintre care astăzi se păstrează numai două, ce facilitau accesul dinspre palat spre curte și grădini. Pereții interiori, ca și cei exteriori, erau decorați cu stucaturi, cu influențe decorative aparținând atât stilului Renașterii italiene târzii cât și stilului oriental. În interiorul palatului puteți descoperi o interesantă expoziție permanentă.

Un punct forte după restaurare sunt curțile palatului. Cea mai spectaculoasă este grădina, care cuprinde toată partea de nord (circa 2/3 din incintă), până în lunca Sabarului. Un loc unde vă puteți relaxa în voie, în liniștea Ansamblului domnesc.

Complexul de la Potlogi cuprinde poarta de intrare, clădirile anexe, zidurile, turnul porții, locuințele slujitorilor curții, casa boierească, droșcăria (șopronul), cuhnia (sau bucătăria), gradina și Palatul Brâncovenesc. Într-una dintre expoziții veți găsi  un atelier cu trăsuri și calești.

Tot la Potlogi puteți vizita Casa Memorială Nicolae Grigorescu, ridicată în urmă cu câțiva ani de către administrația locală pe locul în care a fost casa în care s-a născut marele pictor român.

 

 

Distribuie: