You are currently viewing Profesorul Alexandru Ștefănescu, sfaturi pentru elevii Cetății la început de an școlar

Profesorul Alexandru Ștefănescu, sfaturi pentru elevii Cetății la început de an școlar

Anul acesta școlar a început foarte diferit și nu va semăna cu cele de dinainte. Copii au fost trecuți prin multe schimbări fără voia lor și au nevoie, acum mai mult ca oricând, de sfaturi buni și dascăli care să le fie alături.

Alexandru Ștefănescu este profesor de istorie al Colegiului Național Pedagogic Constantin Cantacuzino din Târgoviște și unul dintre editorialiștii Gazetei. Pasiunea lui pentru istorie și profesionalism cu care își face meseria se văd anual în rezultatele pe care elevii săi le obțin la Examenul de Bacalaureat. Astăzi l-am rugat să dea câteva sfaturi elevilor Cetății, mai ales celor care, după 2 ani de pandemie și unul de tranzit, se văd acum în fața examenului maturității.

Deși pare că timpul este nelimitat, el trece foarte repede. Nu lăsați munca pe ultima sută de metrii. Organizați-vă munca în așa fel încât să trăiți toate experiențele care vin odată cu finalul școlii. (Ultimele excursii alături de colegi, ședințele foto organizate sau spontane, banchetul și festivitățile de absolvire și așa mai departe).

       Ar fi ideal să învățați treptat fiecare lecție predată, însă, dacă e să fim realiști, v-aș sfătui măcar să citiți lecțiile pe măsură ce le parcurgeți. În primăvară, va fi mult mai greu să învățați sute de pagini la prima vedere. În plus, ați fi surprinși de cât de multe cunoștințe vă puteți asuma doar printr-o simplă lecturare.

       Atenția la clasă e importantă! Chiar și o poveste a unui profesor, o paralelă cu actualitatea sau o glumă subtilă, vă pot face să vă amintiți mai târziu informația esențială. Pentru 45-50 de minute de atenție în fiecare oră, economisiți ore bune de lecturare și înțelegere a unui conținut, ore care pot fi folosite apoi după bunul vostru plac.

       Să vă spun un secret? Subiectele de examene din anii trecuți sunt o metodă excelentă de învățare pentru cei ce se pregătesc de examenele naționale. Așa, pe lângă faptul că vă familiarizați cu structura examenului, veți reține informația într-un mod mai dinamic.

       Ultimul lucru pe care aș vrea să vi-l spun și poate cel mai important este: Memorarea nu e o soluție! Deși pare cel mai simplu de făcut, creierul vă poate juca feste. Orice text trebuie înțeles, iar informația reținută în funcție de stilul fiecăruia de învățare. Dacă vă bazați pe a reține un referat, ori desfășurarea unui eveniment istoric ca pe o poezie, s-ar putea ca în timpul examenului emoțiile să vă facă să uitați versurile cele mai importante.

Distribuie: