You are currently viewing Dr. Maria Oprescu: „Îi operez pe toți ca și cum m-aș opera pe mine!”

Dr. Maria Oprescu: „Îi operez pe toți ca și cum m-aș opera pe mine!”

Sunt oameni care renunță la visurile lor imediat ce lucrurile devin puțin dificile și sunt și oameni, așa cum este și cazul Dr. Maria Oprescu, care dau dovadă de o determinare uneori dincolo de limitele umane și nu-și abandonează niciodată drumul. Dr. Maria Oprescu este medic primar oftalmolog și în prezent profesează numai în mediul privat. A renunțat la sistemul de stat atunci când a simțit că nu-și mai poate face meseria în condițiile pe care și le dorea pentru pacienții săi,

 

Cum de oftalmologie și de ce Oftalmologie?

„Pentru că a fost pasiunea mea din adolescență. Mi-a plăcut extraordinar de mult și aveam un prieten de familie oftalmolog care probabill mi-a sădit această pasiune. Țin minte că eram studentă și nu se găseau cărți de oftalmologie decât în limba rusă. Le cumpăram și citeam în limba rusă.”

 

După ce și-a terminat liceu, n-a putut să opteze din prima pentru medicină, așa că a fost nevoită să urmeze o școală tehnică și să lucreze altceva față de ce își dorea, însă nu a renunțat niciodată la visul ei. După o vreme, s-a înscris la medicină.

 

Am avut ghinion. După facultate am prins acea perioadă de 4-5 ani în care nu s-a dat examenul pentru intrarea în specialitate. Am dat examen în 1988 și am putut să aleg ceea ce mi-a plăcut.

 

După ce s-a specializat a venit la Pucioasă, iar în 1998 a devenit Șeful de secție în Spitalul Județean din Târgoviște, loc unde a rămas până în urmă cu puțin timp. În 2006 și-a deschis cabinetul particular din zona Dealu Mare, iar în 2017 a ridicat clinica OPTIC ART de pe Str. Cetății din Târgoviște. Astăzi, are dotări medicale la cel mai înalt nivel și aparate de examinare ca în multe clinici din afara țării. Din echipa clinicii face parte și fiica sa, Dr. Anca Oprescu Gîrneață. Deși avea atât cunoștințele, cât și resursele pentru a pleca în capitală, a ales Târgoviștea din dragoste pentru oameni și de dragul familiei. Deși a trecut și prin momente dificile, astăzi se uită cu mândrie în urmă și se străduiește să-și facă treaba la fel de bine de fiecare dată.

 

Eu cel puțin așa gândesc: să mă ocup de pacient așa cum mi-ar plăcea să se ocupe un medic dacă aș fi eu pacient.”

 

Deși are aparatură de precizie și cele mai noninvazive tehnologii, uneori sunt insuficiente să echivaleze ignoranța oamenilor care vin prea târziu chiar și la medicul oftalmolog. Tot mai mulți copii ajung la oftalmolog cu miopii progresive, iar tot mai mulți oameni dezvoltă boli grave care, netratate, duc la pierderea vederii.

 

Orice părinte ar trebui să își ducă copilul și la oftalmolog, cel mai târziu la 3 ani. Și dacă este totul ăn regulă, atunci ar mai trebui dus înainte de a începe clasa I. Am avut un pacient cu un sindrom extrem de rar. Mi-a sărit în ochi imediat ce l-am văzut. Am întrebat-o pe mamă „N-ați observat că acest copil are ochii diferiți și că nu sunt în regulă?”. Copilul având 9 ani. Și mi-a zis „Ce, da eu am timp să mă uit la ochii lui?!”

 

Care sunt semnele care ar trebui să ne alarmeze și să spune <<E nevoie să merg la un oftalmolog!>>?

Eu îmi învăț pacienții și îi rog la rândul lor să-i învețe și ei pe alții, să-și acopere, măcar o dată pe săptămână, câte un ochi alternativ și să vadă dacă vederea este în regulă luându-și un punct de reper. După 40 de ani ar trebui ca măcar o dată pe an să mergem la medic. E important și ca pacientul să-și respecte tratamentul după depistarea unei probleme.

 

Dr. Maria Oprescu are mulți ani de experiență și își face zi de zi meseria cu pasiune și cu foarte multă dragoste.

Distribuie: