Unele meserii sunt pe cale de dispariție. Altele se adaptează vremurilor actuale, cum este cazul și meseriei de coșar. Un coșar modern se ocupă nu numai de coșerit sobe, dar și de montaj șeminee și coșuri de fum, curățare și verificare coșuri de fum, întreținere și curățare sisteme de ventilație. Iar când coșarul se pricepe și la antreprenoriat, rețeta este una de succes.
Rareș Stan, inginer metalurg de profesie, s-a alăturat lui Mihai Marian, impegat de mișcare CFR, și au început să meargă la cursuri de coșerit sobe și construcții șeminee în urmă cu aproximativ șapte ani.
O implicare totală, pasiune pentru ceea ce face și multă muncă, restul a venit firesc. “Nu existau servicii de coșerit sobe și construcții șeminee în zonă acum 7 ani și așa am hotărât să urmăm niște cursuri de calificare și perfecționare la Târgu Mureș, la Reghin și la Mediaș, după care am început să ne autorizăm pentru toate tipurile de produse, construcție coșuri de fum, sobe, șeminee și tot ce ține de domeniul acesta. Încet-încet am urcat prin prestări servicii, după care am devenit importatori cu produsele noastre”, povestește interlocutorul nostru care a știut să facă dintr-o nevoie identificată o idee de afacere profitabilă, echipa Seminee-Premier membru ASFOCH (Asociația Hornarilor, Constructorilor de Coșuri de Fum și Șeminee) devenind lider zonal pe acest segment în ultimii trei ani.
„Noi nu ne jucăm cu focul, noi îl îmblânzim”
Se împarte între meserie și munca de antreprenor, iar rezultatele nu întârzie să apară. Ca meseriaș, stă poate și 18 ore la o lucrare, când situația o cere, dar spune că mulțumirea clientului este cea mai mare satisfacție. Ca antreprenor, urmărește permanent noutățile și trendul acestui segment de piață, pierde nopți și face deplasări în străinătate pentru stabilirea de noi contacte și colaborări, ca în cazul parteneriatului cu compaia Poujoulat, lider european în sectorul coșuri de fum, brand pe care, alături de al său coleg, a reușit să îl aducă în România. „Fără pasiune și dedicare nimic din ce am realizat nu ar fi fost posibil”, ne confirmă el.
Cât privește cea mai mare provocare a meseriei sale, aceasta este „să îmbini respectarea normelor tehnice cu realizarea designului dorit de client sau impus de arhitect. Partea tehnică este obligatorie pentru siguranța clientului și a imobilelor, iar designul pune în valoare lucrarea. Astfel spus noi nu ne jucăm cu focul, noi îl îmblânzim”.
Un astfel de proiect reușit a fost integrarea într-o clădire veche, istorică, din București, a unui șemineu modern de ultimă generație, fără a modifica amprenta arhitecturală a acesteia. Iar pe partea de coșuri, unul dintre cele mai grele proiecte executate până acum a constat într-un montaj sistem 3 coșuri de fum cu o înălțime de 16 metri pentru centrale gaz, cărbune și petrol, pentru un azil de bătrâni în București. În plus, la acest proiect timpul de finalizare a fost unul scurt, de aproximativ 2 zile, fiind implicate echipe specializate și logistică, totul în regim de șantier procedural. „Dar la final, când am văzut că totul funcționează perfect am avut o mare mulțumire pentru tot efortul depus”, concluzionează Rareș Stan la ale cărui servicii se poate apela prin intermediul site-ului www.seminee-premier.ro.