Dâmbovița are în istoria sa numeroase mari personalități insuficient cunoscute. Colonelul Ioan Nicolin se numără printre acestea, drept pentru care specialiștii Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște s-au gândit să-l readucă în atenția publicului printr-o expoziție fotodocumentară organizată cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea sa şi a 80 de ani de la moartea sa. „Ioan Nicolin a fost comandantul onorific al Regimentul III Dâmboviţa nr. 22 Infanterie, personalitate marcantă a județului Dâmbovița și nu numai. Și-a adus contribuția remarcabilă la toate luptele și ne încântă cu cele două jurnale pe care noi le avem expuse în vitrine. În 2005, fiul colonelului Ioan Nicolin a donat Muzeului de Istorie documente, brevete, medalii, înscrieri, jurnale de pe front care au aparținut tatălui său”, explică dr. Corina Andrei care s-a ocupat de amenajarea expoziției de la Muzeul de Istorie și de la care am aflat mai multe despre cine a fost Ioan Nicolin.
Colonelul Ioan Nicolin s-a născut pe 12 noiembrie 1882, în localitatea Dioşti, plasa Ocolu, din fostul judeţ Romanaţi, ca fiu al lui Costache Iliescu și al Anicăi. A urmat Școala fiilor de militari din Iași și Școala de Ofițeri de Infanterie din București, apoi repartizat (1909) la Regimentul 22 Infanterie din Târgoviște, unde a ocupat toate funcțiile, de la comandant de pluton la comandant al regimentului și al garnizoanei. A mai funcționat în Regimentul 62 Infanterie, Serviciul Geografic al Marelui Stat Major, Șeful Secției Topografice, ultimii 10 ani fiind colonel, comandat al regimentului (1928-1939). A participat la campania din Bulgaria, când a condus o companie de mitraliere, iar în Primul Război Mondial a acționat în zona Stoenești, Gruiu, Câmpulung, Mateiaș (1917) și Mărășești-Oituz, Răchitișul Mic și Mare (1917), unde s-a distins prin curaj și dragoste de patrie.
A fost distins cu numeroase ordine și medalii: „Steaua României” în grad de cavaler, „Steaua României” în grad de comandor, „Coroana României”, Medalia Războiului pentru Civilizație (1917-1921), Ordinul rusesc „Sfântul Stanislav”, clasa a II-a cu spade.
Colonelul Ioan Nicolin era un iubitor al literaturii – scria versuri. Unele dintre ele au fost publicate, iar altele au rămas în manuscris. Pasionat şi de pictură, fiind pe front a imortalizat scene din aceste lupte ca de exemplu luptele de pe Răchitişul Mic. S-a remarcat și în domeniul tehnicii, reușind să inventeze un motor denumit „Boni”, recunoscut de Ministerul Industriei și Comerțului prin brevetul de invenție din 1937. De asemenea, a lăsat urmaşilor săi o bogată colecţie de fotografii de epocă, documente cu subiect militar şi două volume de memorii. Memoriile sunt redate într-o manieră personală, cuprinzând faptele, întâmplările, evenimentele şi figurile oamenilor care le-au generat, începând cu anul 1906, când era sublocotenent, până în 1937.
Expoziția „In Memoriam – Ioan Nicolin (1882-1942)” poate fi vizitată în perioada 7 – 22 noiembrie 2022, la Muzeul de Istorie de pe Calea Domnească, de marți până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00.