You are currently viewing Col. Ioan Nicolin, militarul desăvârșit care scria poezii și picta

Col. Ioan Nicolin, militarul desăvârșit care scria poezii și picta

Dâmbovița are în istoria sa numeroase mari personalități insuficient cunoscute. Colonelul Ioan Nicolin se numără printre acestea, drept pentru care specialiștii Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște s-au gândit să-l readucă în atenția publicului printr-o expoziție fotodocumentară  organizată cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea sa şi a 80 de ani de la moartea sa. „Ioan Nicolin a fost comandantul onorific al Regimentul III Dâmboviţa nr. 22 Infanterie, personalitate marcantă a județului Dâmbovița și nu  numai. Și-a adus contribuția remarcabilă la toate luptele și ne încântă cu cele două jurnale pe care noi le avem expuse în vitrine. În 2005, fiul colonelului Ioan Nicolin a donat Muzeului de Istorie documente, brevete, medalii, înscrieri, jurnale de pe front care au aparținut tatălui său”, explică dr. Corina Andrei care s-a ocupat de amenajarea expoziției de la Muzeul de Istorie și de la care am aflat mai multe despre cine a fost Ioan Nicolin.

Colonelul Ioan Nicolin s-a născut pe 12 noiembrie 1882, în localitatea Dioşti, plasa Ocolu, din fostul judeţ Romanaţi, ca fiu al lui Costache Iliescu și al Anicăi. A urmat Școala fiilor de militari  din  Iași   și  Școala  de Ofițeri   de  Infanterie  din București,   apoi   repartizat (1909)  la Regimentul 22 Infanterie din Târgoviște, unde a ocupat toate funcțiile, de la comandant de pluton la comandant al regimentului și al garnizoanei. A mai funcționat în Regimentul 62 Infanterie, Serviciul Geografic al Marelui Stat Major, Șeful Secției Topografice, ultimii 10 ani fiind colonel, comandat al regimentului (1928-1939). A participat la campania din Bulgaria, când a condus o companie de mitraliere,  iar  în  Primul  Război  Mondial a acționat în zona Stoenești, Gruiu, Câmpulung,  Mateiaș (1917) și Mărășești-Oituz, Răchitișul Mic și Mare (1917), unde s-a distins prin curaj și dragoste de patrie.
A fost distins cu numeroase ordine și medalii: „Steaua României” în grad de cavaler, „Steaua României” în grad de comandor, „Coroana României”, Medalia Războiului pentru Civilizație (1917-1921), Ordinul rusesc „Sfântul Stanislav”, clasa a II-a cu spade.

Colonelul Ioan Nicolin era un iubitor al literaturii – scria versuri. Unele dintre ele au fost publicate, iar altele au rămas în manuscris. Pasionat şi de pictură, fiind pe front a imortalizat scene din aceste lupte ca de exemplu luptele de pe Răchitişul Mic. S-a remarcat și în domeniul tehnicii, reușind să inventeze un motor denumit „Boni”, recunoscut de Ministerul Industriei și Comerțului prin brevetul de invenție din 1937. De asemenea, a lăsat urmaşilor săi o bogată colecţie de fotografii de epocă, documente cu subiect militar şi două volume de memorii. Memoriile sunt redate într-o manieră personală, cuprinzând faptele, întâmplările, evenimentele şi figurile oamenilor care le-au generat, începând cu anul 1906, când era sublocotenent, până în 1937.

Expoziția „In Memoriam – Ioan Nicolin (1882-1942)” poate fi vizitată în perioada 7 – 22 noiembrie 2022, la Muzeul de Istorie de pe Calea Domnească, de marți până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00.

 

Distribuie: