Copilăria e taină dezvăluirii viitorului, spunea Grigore Vieru și sunt norocoși cei care o deslușesc. Bianca este unul dintre ei. Drumul ei a fost schițat încă din copilărie, când realiza și împărțea desene copiilor pe stradă, în localitatea natală – Vulcana Pandele. A descoperit și s-a îndrăgostit de desen la grădiniță. Desena mult. Își dorea însă și să devină povestitoare. Drumul a continuat firesc, iar acum povestește copiilor în culori prin cursuri de pictură și mai ales prin ilustrațiile pe care le realizează pentru cărți adresate copiilor.
Apreciată încă din școala generală pentru talentul său artistic, a absolvit Liceul de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște și apoi Facultatea de Artă din București – specializarea Scenografie. Bianca și-a dorit să facă teatru de animație, însă criza financiară a forțat-o să se reorienteze, împlinindu-și astfel destinul. „Am descoperit că îmi place să predau copiilor, să fiu înconjurată de copii. Îmi găsesc inspirație în ei și mă fac să evoluez”, mărturisește ea. În prezent susține cursuri de pictură la Clubul Copiilor „Nicolae Mateescu” din Pucioasa. „Mi-a plăcut dintotdeauna să predau. Iar acest loc este unul magic” spune Bianca, în vârstă de 37 de ani, de asemenea ilustrator de carte pentru copii.
„Îmi place să creez o poveste în poveste”
A cochetat cu ilustrația de carte încă din facultate, cu puținele informații la care avea acces. Consideră însă că a compensat cu imaginație, multă muncă și un background solid de lectură. Primul proiect a venit în 2014 și până în prezent a adunat un număr de 15 cărți pentru care a lucrat ilustrații. Fiecare proiect a urmat un proces de creație, dat fiind că îi place să picteze manual, nu pe tabletă. „O ilustrație poate să-mi ia și o săptămână, în funcție de cât este de complexă – am nevoie de imagini de referință și elemente care să mă inspire. Și trebuie să intru în stare. Eu am nevoie de o zi întreagă să intru în stare, să nu mă deranjeze nimeni, să stau în casă și să desenez până curg ideile pe hârtie”, ne dezvăluie Bianca Ionescu. Își dorește să realizeze propriile cărți de povești, scriind de asemenea – o puteți întâlni la Maratonul Tinerilor Scriitori din data de 2 iunie 2023, la biblioteca județeană din Târgoviște. Deocamdată creează povești în povești pentru, spune ea, cei mai puternici critici. „Cu ilustrațiile îmi place să creez o poveste în poveste. Copiii sunt avizi după detalii și sunt cei mai puternici critici.”
Povestea sa merge oricum mai departe. Căci fetița ei, de numai patru ani și jumătate, prin modelul oferit de mama sa, își dorește să devină scriitoare. Poate este un nou destin care se croiește. Sau care pur și simplu continuă.
Oana Berliba-Soare