You are currently viewing Cine sunt cele două târgoviștence finaliste ale festivalului „Belcanto la Curtea Domnească” 2023

Cine sunt cele două târgoviștence finaliste ale festivalului „Belcanto la Curtea Domnească” 2023

Festivalul–Concurs Național de Muzică Clasică „Belcanto la Curtea Domnească” este un eveniment destinat interpreților de muzică clasică. Anul acesta între finaliști se numără două târgoviștence ale căror voci sunt deja apreciate la nivel național și internațional. Este vorba despre Antonia Alexandrescu (17 ani) și Elena Păduroiu (25 ani), aceasta din urmă fiind înregistrată în concurs reprezentând București, unde s-a stabilit prin căsătorie. Aflându-le poveștile, ne convingem nu numai de faptul că pasiunea aduce rezultate neașteptate, dar și că Târgoviștea este un reprer pe harta muzicii lirice vocal-interpretative. Iar un aport semnificativ în acet sens îl are prof. Mariana Luca, cea care descoperă și îndrumă astfel de elevi înzestrați.

Antonia Alexandrescu participă în prezent la un masterclass la Conservatorul din Viena

Antonia este clasa a XII-a și a început studiul muzicii încă din școala primară, la Liceul de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște. A urmat apoi ciclul gimnazial la Școala Coresi din Târgoviște, iar liceul l-a început la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București. Îi place să cânte, să compună, să danseze și îi pace și fotografia. Muzica rămâne pe primul loc, drept pentru care s-a întors la Liceul de Arte din Târgoviște în clasa a X-a și studiază cu prof. Mariana Luca.


Repetă aproximativ 4 ore zilnic, iar talentul și munca sa sunt recunoscute prin premii impotante precum locul I la Concursul National de Intepretare „W. A. Mozart” 2023, premiul II la Concursul Naţional de Interpretare ”Crai Nou” de la Brașov, trofeul Festivalului Internațional Zabavne Muzike din Serbia. În palmares are deja spectacole. La vârsta de 13 ani a jucat la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ioan Dacian” din București, în musical-ul „Parcul de distracție”, alături de Anca Țurcașiu.


Consideră că pentru rezultate bune în muzica clasică este nevoie de o concentrare imensă, memorie, răbdare și odihnă multă. Iar în ciuda vârstei, a fost acceptată alături de alți 7 cursanți majori la un masterclass organizat de Conservatorul din Viena, unde se află în prezent alături de mama sa.
Vizează Conservatorul din București, iar apoi vrea să cânte peste tot în lume. Pentru că „satisfăcător este momentul când cânt și știu că am făcut o treabă bună și sunt eu mândră de mine”.

Elena Păduroiu a absolvit Filologie, dar a terminat master la Conservator cu 10

Absolventă a Colegiului Național „Constantin Carabella” din Târgoviște, Elena a fost pasioată de muzică din copilărie. A cântat muzică populară într-un ansamblu, a urmat cursuri de muzică ușoară la Școala Populară de Arte, iar în clasa a XII-a a decis că drumul său e muzica clasică. „Am stat un an acasă, m-am pregătit și în anul următor am intrat la Universitatea Națională de uzică din București. Am făcut 6 luni de canto clasic și 3 luni de teorie muzicală. Până în momentul respectiv cântam după ureche, nu știam să citesc o partitură, dar am obținut 9.20 la teorie muzicală. Cred că asta a fost chemarea” spune ea. S-a pregătit la Târgoviște cu mezzosoprana Mariana Luca, profesoara de canto l Liceul de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște, iar la București cu soprana și profesoara de canto Georgeta Stoleriu.

S-a dedicat studiului în anii de facultate și apoi la masterat, pe care l-a absolvit cu 10, iar de anul acesta a luat decizia de a participa la concursuri și a-și scoate vocea mai mult în fața publicului. În luna frebruarie a fost singura finalistă din București și între cei doi finaliști din țară la Concursul Internațional „Maria Cebotari” de la Chișinău unde a obținut și premiul special al juriului, chiar dacă a fost prima dată când a cântat pe scenă cu orchestra. Din luna februarie până în aprilie a avut o colaborare cu Opera Comică pentru Copii pentru spectacolele „Elixirul dragostei” de Gaetano  Donitzetti și „Cenușareasa” de RGioachino Rossini. Tot 2023 i-a adus debutul într-un rol principal cântând cu orchestra – Pamina din Flautul fermecat, dirijor Bogdan Vodă, în regia Andei Tăbăcaru, pregătirea muzicală Alexandru Petrovici. Nu a fost deloc simplu pentru că a cântat în germană. Acestei experiențe se adaugă și un recital în Foaierul Galben al Operei Naţionale din Bucureşti și un recital la  Filarmonica “Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea.

În prezent participă la masterclass-ul Salbek Opera Festival de la Arad. „Am avut onoarea de a fi selectată între cei 22 de participanți și să lucrez cu oameni cu cariere fulminante – Ruxandra Donos, Leontina Văduva și Ramon Vargas”. Se bucură și de calificarea între finaliștii Festivalului–Concurs Național de Muzică Clasică „Belcanto la Curtea Domnească” pentru că are ocazia să cânte acasă înr-un eveniment de nivel ridicat.

Cât privește opera, aduce și o recomandare pentru publicul larg. „Oamenii percep greșit opera. Este un teatru cântat – ce poate fi mai frumos de atât? Cred că este nevoie de un soi de inițiere – oamenii să înceapă cu spectacole comice precum „Nunta lui Figaro” sau „Bărbierul din Sevilla” și îi asigur că vor prinde gustul pentru operă”, consideră Elena Păduroiu.

Oana Berliba-Soare

Distribuie: