You are currently viewing Inima culturii dâmbovițene bate la Târgoviște

Inima culturii dâmbovițene bate la Târgoviște

       Pe centru vechi al cetății, în spatele unui grad viu, se ascunde inima culturii Cetății Târgoviște – Școala Populară de Artă Octav Enigărescu. Primul clopoțel a sunat în 1971, conform Enciclopediei Municipiului Târgoviște și, de atunci, an de an, artiști din Cetate fac primii pași spre o carieră de succes.

Astăzi, Școala este parte a Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, iar noi am stat de vorbă cu maestrul Florin Georgescu, directorul Centrului, despre cât de importantă este o astfel de instituție. Am aflat că vin aici oameni de toate vârstele. Copiii care fac primii pași timizi spre artă, adulți care vor să uite de grijile de zi cu zi măcar pentru câteva ore și oameni care, după o viață de muncă, vor doar să se bucure de frumusețea din spatele culorilor și sunetelor. De la canto și balet, până la design și pictură, toate formele de artă sunt transmise cu drag în sălile înalte și calde către generațiile ce vor pune Cetatea Târgoviștei pe harta lumii.

Prin sălile Școlii Populare de Artă de la Târgoviște a făcut primii pași în muzică chiar și Maestrul Florin Georgescu. Astăzi, după ce-a cântat prin toată lumea, s-a întors la Târgoviște pentru că își dorește să le ofere oamenilor tot ce-a strâns în anii departe de casă. Vorbește despre Târgoviște și Dâmbovița cu o dragoste și o recunoștință contagioase.

Clădirea albă, elegantă, cu arcade grațioase, este inima culturii din Cetate, căci majoritatea spectacolelor, Festivalurilor și evenimentele de cultură pleacă dintr-un birou mic al Școlii. Echipa de profesori a Școlii de Artă, cea a Centrului Județean de Cultură, împreună cu Președintele CJD, Corneliu Ștefan, aduc, aproape săptămânal, parfumul elegant al artei care să gâdile nasurile uneori prea ridicate ale târgoviștenilor.

Crăciun la Turn, Festivalul Art for you, Festivalul-Concurs Național Ion Dolănescu, Crizantema de Aur sunt doar câteva dintre evenimentele prin care maestrul Florin Georgescu și Corneliu Ștefan încearcă să aducă târgoviștenii mai aproape de artă. Vernisaje, recitaluri, spectacole și multe alte activități la care oricine poate participa fără a plăti vreodată bilet, căci, spune Maestrul, dâmbovițenii mei nu trebuie să plătească.

Școala Populară de Arte de la Târgoviște a fost locul în care au făcut primii pași mulți dintre artiștii despre care v-am vorbit în acest aproape un an. Avem nevoie de un astfel de loc pentru a descoperi talente, pentru a le șlefui pe cele deja descoperite și pentru a da mai departe arta și tradiția. Pentru unii, clădirea înaltă și albă e întregul univers, e drumul către scenă, e barca de salvare și puntea dintre vocație și carieră.

Distribuie: