Majoritatea construcţiilor cunoscute astăzi sub denumirea de Centrul Vechi al Târgoviştei sunt construite în secolul al XIX-lea, unele chiar la începutul secolului XX sau în deceniile III – IV ale acestuia.
Axa zonei vechi a Târgoviştei o constuituie strada General Eremia Grigorescu (pornind din sudul Curţii Domneşti), până în zona Miropoliei.
Principala caracteristică arhitecturală este lăţimea mică a construcţiei la stradă şi desfăşurarea în adâncime. Casele au fost ridicate una lângă alta, formând un fronton continuu şi de aproximativ aceeaşi înalţime.
În veacurile trecute, negustorii care şi-au ridicat aici case şi magazine, aveau cea mai mare grijă de partea din faţă prin lucrări de întreţinere şi amenajare care arătau prestigiul proprietarului şi nivelul bogăţiei sale.
Centrul vechi era loc de pelerinaj, târgoviştenii secolelor XIX- XX fâcându-şi aici cumpărăturile fine, fotografiindu-se sau vizionând un film.
Astăzi, Centrul Vechi a redevenit unul dintre cele mai animate locuri ale municipiului, împânzit de terase, restaurante și magazine, dechise până târziu în noapte. Acestora li se adaugă şi amenajările peisagistice ale administraţiei locale, ve dau un farmec aparte zonei.
Aveți mai jos câteva cadre din comedia românească „Astăzi dansăm în familie”, cadre filmate în 1972 la Târgoviște. Ca termen de comparație am făcut, astăzi, fotografii din aceleași unghiuri.
Târgoviștea a fost și este un oraș frumos!