You are currently viewing O ușă către alt secol

O ușă către alt secol

Haideți, intrați! Dincolo de ușa albastră, Art Nouveau provincial, cu motiv de scaun Mackintosh, se află secolul XX, cu minunații ani ai unui târg provincial, fostă Capitală Domnească.

Suntem undeva la începutul secolului la  secolul XX, când meșterii tocmai au terminat de montat tâmplăria frumoasei construcții cu etaj, fără parter comercial, în fața căreia se desfășoară Grădina Publică cu impozantul ei rond de flori, unde târgoviștenii ieșeau la plimbări și relaxare. Art Nouveau km decucerise Europa și de ce nu și pitorescul nostru târg. Așa că o ușă în stil, cu motivul celebrului scaun creat de Mackintosh, se integrează perfect în peisajul arhitectural. Seara ușa se deschide pentru a-l primi acasă pe comandatul unității de pompieri, locotenentul Sotir, care locuiește la etajul clădirii.

Vizavi e mai mereu forfotă pentru că Berăria lui Filip Tomescu are bere rece, covrigei, alune, țâri, iar plimbările prin Grădina Publică se sfârșesc adesea la berărie. Cine nu bea bere dă o fugă la câteva case, până la cofetăria lui Diaconescu, unde tăvi întregi de dulciuri atrag pofticioșii ca un magnet.

La pas pe Strada Libertății (actualul Centru vechi) tot felul de atracții comerciale animă târgul. Încet încet pășim spre jumătatea secolului.

În câțiva zeci de ani, majoritatea clădirilor se vor prăbuși sub loviturile buldozerelor…

………………………………………………….

Urmăriți și podcastul realizat de municipiultârgoviște.ro – Oamenii Cetății cu Gabriel Cristache

Distribuie: