You are currently viewing Timp liber la Târgoviște – Ce poți face cu 100 de lei la Târgul de Crăciun

Timp liber la Târgoviște – Ce poți face cu 100 de lei la Târgul de Crăciun

Astăzi am pus la cale un experiment dulce, distractiv, care miroase a măr și scorțișoară. M-am înarmat cu spiritul sărbătorilor și cu 100 de lei și am decis să merg la Târgul de Crăciun din centrul orașului, organizat de Primăria Târgoviște.  Haideți cu mine să vedem ce putem cumpăra și cum ne putem distra.

Prima oprire – Bradul. Nu l-am găsit pe Moș Crăciun, dar am găsit zeci de târgovișteni care făceau poze și admirau luminițele.

Pentru că frigul din decembrie nu îmi e deloc prieten, am decis să mă încălzesc cu un pahar de vin fiert, aromat. Pentru numai 10 lei am primit un pahar cu tot ceea ce înseamnă spiritul românesc al sărbătorilor.

Lângă mine era o căsuță cu mâncare tradițională. Sarmale, cârnăciori, carne de porc, mămăliguță și nu numai, stăteau aburinde și așteptau pofticioșii să se bucure de ele.

Am trecut și pe la căsuța cu brânzeturi, carne afumată și produse tradiționale de proveniență animală. Totul arăta mai mult decât bine, însă vânzătorul mi-a spus, destul de resemnat, că oamenii vin mai mult să deguste produsele, căci momentan târgoviștenii sunt mai cumpătați decât în alți ani.

Imediat ce-am trecut de căsuța cu brânzeturi, mi-au ieșit în cale tot soiul de dulciuri, unele mai colorate și mai aspectuoase decât altele. N-am putut totuși să nu iau ceva dulce și roz. Pentru doar 8 lei mi-am pus pe față un zâmbet mare cât noaptea de-Ajun.

După ce mi-am plătit nuielușa de zahăr, când am vrut să plec, am simțit mirosul porumbului proaspăt scos de la fiert. Ce-i drept, n-am luat unul, însă cei ce-l vindeau aveau la ei în căsuță tot soiul de produse naturale. Miere, propolis și tot felul de siropuri. Și pentru că e bine să ne protejăm gâtul și sistemul imunitar, am pus ochii pe un sirop din miere și mentă. Mi-am luat și porția de sănătate pentru doar 25 de lei.

Cum minunile nu durează prea mult, m-am oprit și la standul de clătite, dar să nu mai spuneți nimănui că pentru doar 15 de lei am făcut o prostioară. Măcar a meritat.

Câțiva pași mai în colo o doamnă și-a expus ostentativ ciorăpeii groși cu Moși, spiriduși și reni dolofani. Am încercat să mă feresc, dar am fost pur și simplu atacată de o pereche. Deși i-am lăsat doamnei 20 de lei, nu recunosc nimic!

Totuși, ce iarnă e aceea fără castane coapte? M-am întors la doamna de la care mi-am luat vinul fiert. Atunci auzisem eu că tocmai ce pusese castanele pe jar așa că acum ar fi trebuit să fie gata. Pentru 20 de lei mi-a dat o porție generoasă de castane calde. Și pentru că a văzut că m-am tot învârtit prin frig, mi-a făcut și-un cadou dulce. Mi-a dat o porție de găluște cu prune.

Pe lângă faptul că am găsit aici tot soiul de produse de bună calitate și oamenii care le vând au fost la fel de deschiși și entuziasmați de inițiativa noastră. Am avut și-un coleg de teren care trebuia să care cumpărăturile și pe care trebuia să dau vina pentru dulciurile care au dispărut, dar se pare că pe el l-am convins deja să treacă zi de zi pe la Târgul de Crăciun din Piața Tricolorului, fie doar și pentru un pahar de vin.

Am plecat apoi la pas prin Parcul Mitropoliei către Piața Mihai Viteazu. Acolo am descoperit un loc special pentru cei mici. Mașinuțele bușitoare, un trenuleț, un carusel și multe alte jocuri colorate și luminate îi așteaptă pe cei mici la joacă. Așa că, dragi părinți și bunici, luați un pahar cu vin fiert, o porție de castane și hai la joacă!

Am stat mai bine de-o oră și, deși ploaia începuse de ceva vreme se pare că nici eu și nici restul târgoviștenilor n-am fi vrut să plecăm încă acasă.

 

Claudia F. BADEA

Distribuie: