Când spui Deltă, gândul te duce la spectaculosul ecosistem creat de Dunăre la vărsarea în mare. Dâmbovița se poate însă lăuda cu două astfel de ecosisteme, de tip Deltă, unul în sudul județului, creat de râul Neajlov, iar altul în nord, în stațiunea balneoclimaterică Pucioasa, pe barajul lacului cu același nume.
La începutul anilor 70, valea râului Ialomița a fost închisă cu un baraj frontal și diguri, creându-se Lacul artificial de acumulare Pucioasa. Cu timpul depunerile de mâl și nisip aduse de Ialomița au creat un ecosistem de tip Deltă, care dă un farmec aparte locului, prin speciile de plante care se dezvoltă acolo, dar și prin fauna care ciubărește sau se adăpostește în zonă. Este un loc feeric, potrivit celor care iubesc natura.
Accesul către Delta lacului de acumulare Pucioasa se face prin localitate Moțăieni, pe lângă stația CFR. Și barajul este un loc pe care localnicii urcă adesea pentru peisaj, relaxare și ca să admire apusul.
Cum vorbim de un oraș stațiune, în Pucioasa mai puteți vizita Muzeul de etnografie, de pe fosta Stradă Regală, puteți admira superbele clădiri care deserveau drept case de vilegiatură, precum Vila Aurelia care păstrează între zidurile sale o poveste de alcoov a regelui Carol al II-lea sau va puteți opri la una din terasele din centrul orașului.
Foto: Mădălin Anca