Clădirea din Centrul Vechi al Târgoviștei a fost construită în anul 1908 după panurile arhitectului italian Francesco Venchiarutti și a aparținut lui Iorgu Th. Lăzărescu, negustor și om politic cu viziune, de al cărui nume se leagă și începuturile cinematografiei la Târgoviște.
Construcția este realizată în stil neoromânesc, cu accesul principal pe strada Revoluției (modificat) și o altă ieșire situată pe partea de vest, care păstrează ornamentele inițiale, cele două coloane și frontonul de deasupra ușii cu medalionul care conține anul construcției. În interior mai păstreazã decorația tavanului realizată în stil baroc cu motive vegetale.
Iorgu Lăzărescu a introdus cinematograful în viața orașului, în anul 1910, proiectând pe pânză filme aduse de la cele mai renumite case din Paris în această clădire în care deschisese o berărie și restaurant – cel mai fastuos local din oraș. Negustor cu fler, acesta a intuit potențialul unei noi afaceri și doi ani mai târziu, în 1912, deshide în această casă Cinematograful Victoria. În iulie 1948 clădirea a intrat sub incidența decreului de naționalizare. Clădirea a fost retrocedată în baza Legii 10/2001 într-o stare avansată de degradare, iar în prezent se află în posesia Universității „Valahia” din Târgoviște și funcționează ca Aula Universității.
Foto: facebook/Târgoviștenii de pretutindeni