Astăzi vă propunem o călătorie pe prispa bunicilor în Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, în comuna Ștefănești Argeș. La numai o oră de Târgoviște veți intra într-o minunată lume a satului românesc, muzeul găzduind pe 10 hectare, aproximativ 40 de gospodării țărănești. Spre deosebire de alte muzee cu același profil, așezarea acestora la Golești le dă aerul unui comunități încă locuită, cu livezi și mici grădini îngrijite de angajații muzeului, iar farmecul este completat de un centru de echitație, preferat de copii. Pe străduțele bine definite ale Muzeului veți descoperi civilizația țărănească de la jumătatea secolului XIX, din principalele zone viticole și pomicole ale țării. Gospodăriile grupează în jurul lor dependințe, instalații și unelte specifice necesare activităților tradiționale.
Veți avea surpriza să descoperiți și o gospodărie din județul Dâmbovița compusă dintr-o casă din satul Izvoru, comuna Valea Lungă, o pimniță cu timnic provenită de la Cândești, o povarnă de la Voinești și un grajd din comuna Tătărani, sat Priboiu. O altă pimniță cu sală închisă cu pălimar, care provine din satul Livezile, comuna Valea Mare, completează o gospodărie musceleană.
Pe lângă satul românesc de odinioară, la Golești este află și conacul Dinicu Golescu, renovat în urmă cu câțiva ani, care reflect istoria acestei importante familii boierești. Activitățile muzeului pot fi urmărite AICI.
Foto: Muzeul Golești