Dacă mergeți la Biblioteca Județeană, la Secția de Împrumut, o să găsiți acolo o doamnă care zâmbește mai mereu, care vorbește cald și care știe mereu cum să găsească o carte bună. Alina Cojanu are 48 de ani și de 25 este bibliotecar. A absolvit Colegiul Biblioteconomic și, după un examen, la 23 de ani, a devenit bibliotecar al Cetății. Se simte ca acasă între cărți, iar biblioteca i-a oferit în viață mai multe decât spera. A vrut inițial să devină profesor de limba româna. A picat la prima admitere de la Cluj pentru 5 sutimi și pentru că taxele erau prea mari, a ales să stea un an acasă. Pentru părinții ei, când a venit vremea examenelor de admitere, a ales Colegiu Biblioteconomic din Târgoviște, unde a fost a doua pe lista admișilor și asta doar pentru că a fugit de la ultima probă. „Am fost a doua pentru că am fugit. La ultima probă ploua foarte tare și mă gândeam că nu o să mai am cu ce să ajung acasă decât foarte târziu și-am fugit de la proba de franceză și-am intrat cu 9,85.”
„M-am regăsit în acest loc!”, spune Alina despre bibliotecă. „Niciodată nu am venit la bibliotecă cu inima strânsă gândindu-mă că iar am venit la serviciu.”. Deși munca de bibliotecar nu e așa ușoară cum pare din exterior, ea nu se vede făcând altceva și nu regretă nicio secundă că a renunțat la cariera de dascăl. Pe lângă oamenii pe care-i ajută zilnic să găsească orice carte au nevoie, un bibliotecar primește cărți, le etichetează și le pune fișele de împrumut, le arhivează și la aranjează pe rafturi, se ocupă de procedurile de casare, de transferurile de cărți și de multe alte activități și dincolo de ușa de la Împrumut.
Tot de bibliotecă și de dragostea pentru cărți o leagă și frumoasa poveste dintre ea și soțul ei, Conf. univ. dr. Daniel Cojanu. S-au cunoscut pe vremea când ea era studentă, iar el tot profesor. Apoi, el găsea tot mai multe scuze ca să-și petreacă timpul în bibliotecă și, după 6 ani s-au căsătorit. Au un copil care nu putea crește altfel decât cu dragoste de carte. Discuțiile despre cărți, felul în care citesc în același timp o carte, ori modul în care își spun unii altora povești ar face gelos pe orice pasionat de carte care tânjește după asemenea atmosferă la cină.
Alina îmi povestește cu drag despre meseria ei și activitățile pe care le face și-și aduce aminte de vremurile în care oamenii stăteau la cozi, chiar și afară, pentru a împrumuta o carte. De la ea am aflat că oamenii cetății, de toate vârstele, încă mai citesc cu pasiune. Ajunsă să cunoască secția de împrumut chiar și cu ochii închiși, Alina spune că uneori nu-și mai dă seama dacă o carte se află la biblioteca unde lucrează sau la cea din casa ei. Iubește cărțile și stă departe de tehnologie și lumea alertă. Preferă parfumul de carte veche, literatura românească și citește ori de câte ori are ocazia.
Pe Alina o găsiți, de 25 de ani, la secția de împrumut a Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște și sperăm că va mai fi acolo cel puțin încă pe atât. Ne va întâmpina mereu zâmbitoare și va avea mereu o carte potrivită pentru fiecare dintre noi.